Kompatibilitet

Et nytt operativsystem må også kunne kjøre gamle programmer. Men hvor langt tilbake strekker Windows XP seg? Og kan du fortsatt bruke maskinvaren din?

Et høyreklikk på en programfil, og du kan velge å kjøre programmet i kompatibilitetsmodus tilsvarende tidligere versjoner av Windows.
Et høyreklikk på en programfil, og du kan velge å kjøre programmet i kompatibilitetsmodus tilsvarende tidligere versjoner av Windows. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Som vi allerede har nevnt - Microsoft har jobbet hardt for at du skal kunne bruke de gamle programmene og spillene dine også i Windows XP. Men har du gamle DOS-programmer, bør du ikke ha de aller største forhåpningene. MS-DOS er definitivt borte fra Microsoft-verdenen, men noen programmer kan du fortsatt klare å kjøre fra Kommandolinjen.

Men gamle Windows-programmer går som regel helt greit. Hvis du likevel skulle få problemer, kan du høyreklikke på kjørbare filer og sette Windows i kompatibilitetsmodus, og "lure" programmene til å tro at det kjører på en annen versjon av Windows.

Ikke alt virker som det skal

Vær likevel klar over at en lang rekke spesialprogrammer ikke vil fungere i Windows XP. Først og fremst gjelder dette programmer som krasjer med tilsvarende, innebygde funksjoner i operativsystemet. Eksempler på dette er CD-brenning, brannmurer og programmer for fjernstyring av andre PCer (sistnevnte gjelder Professional Edition). Alle disse funksjonene er allerede innbakt i Windows XP.

Noen andre programmer kan komme i konflikt med restriksjoner på filsystemnivå, for eksempel oppstartsmenyer, diskpartisjoneringsverktøy og enkelte backup-programmer.

Mange slike programmer vil enten avgå med døden eller bare leve videre etter oppdateringer fra produsenten.

Dårlig på ISDN

Når det gjelder maskinvare, har XP innebygde drivere for de aller fleste skjermkort, nettverkskort, SCSI-kort, lydkort og andre tilleggskort. Unntaket er ISDN-kort, som heller ikke denne gangen har stått på amerikanernes prioritetsliste. Vi har allerede opplevd en del problemer med ISDN-kort, så det kan være en idé å sjekke om produsenten har oppdatert driverne sine før du eventuelt oppgraderer til XP. I mange tilfeller kan du klare deg med Windows 2000-driverne.

Hundrevis av nye skrivere støttes direkte med innebygde drivere, men vær oppmerksom på at du vanligvis vil trenge egne drivere fra produsenten for å få full funksjonalitet.

Hvis du har bredbånd eller god tålmodighet kan du laste ned Microsofts Upgrade Advisor fra denne adressen (50 MB). Programmet går gjennom maskinvaren din og gir rapport om hva som eventuelt ikke er kompatibelt av maskinvare.

For alle dere andre anbefaler vi å ta en titt på denne siden. Der finner du en liste over all maskinvare som er kompatibel med Windows XP.

>>Fortsett gjennomgangen av Windows XP!