Kompatibilitet og stabilitet

Vi har prøvd Windows Vista-installasjonen på tre PCer. Det var nok til å konkludere med at kompatibiliteten fort kan bli et ankepunkt. Vi har også opplevd noen stygge feil som gjør oss noe betenkt.

Windows Vista kommer med ikke mindre enn 19.500 drivere, noe som er en vesentlig grunn til at DVDen inneholder hele 2.6 gigabytes med data - mer enn enn femdobling i forhold til XP. Er du heldig betyr det at du kan installere Vista, uten å tenke på å installere andre drivere. Men bare hvis du er heldig.

Erfaringer fra installasjonene

To av PCene vi installerte Vista på var AMD nForce4-baserte, med GeForce 6600 og 7600 grafikkort. På den første fungerte ble drivere til grafikk- og lydkort installert korrekt, men multifunksjonsskriveren MP600 (som ble lansert i høst) ble ikke gjenkjent. Det er forståelig.

På den andre PCen ble grafikkortet installert korrekt, det samme gjorde Canon-skriveren PIXMA iP5200, som er en litt eldre modell. Men skanneren 4200 fra samme produsent ble ikke gjenkjent, selv om det absolutt må regnes som en mainstream-modell. Den er dessuten et par år gammel. Av 19.500 drivere var altså en av de mest solgte skannerne de siste årene ikke med. Det viste seg at Windows XP-driveren fungerte, selv om vi fikk rød melding med advarsel da vi forsøkte å installere den.

AC'97-lydkortet ble heller ikke installert, men vi fikk tak i en Vista-versjon fra Realtek.

Et trådløst nettverkskort fra SMC fungerte ikke, og det var heller ikke drivere å hente fra SMC sin nettside. Heller ikke denne ferske TV-løsningen var i nærheten av å være kompatibel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den tredje PCen nektet Vista å installere i det hele tatt. Det gikk greit en stund, men det endte i blåskjerm. PCen ble bygd av redaksjonen i september, og inneholdt kun kurante deler. Her vil vi prøve å oppdatere BIOS før vi gjør et nytt forsøk.

Programvare med problemer

Svært mange av programmene våre fungerer uten problemer i Vista, men her er en liste over programmer som fikk problemer:

Norton Ghost 2003
Nero Burning ROM 7.0
Asellus nettradio
SecondCopy 7.0
Acronis TrueImage 10

Verst gikk det da vi installerte sistnevnte. Like etterpå krasjet PCen vår så kraftig at vi måtte ty til Startup Repair og deretter System Restore fra Vista-DVDen. Det gikk tilsynelatende bra, men kun til vi startet PCen på ny. Oppstarten endte i evig loop, og det eneste effektive botemiddelet var å installere hele systemet på nytt. System Restore fikk dermed stryk - i hvert fall i dette tilfellet.

Acronis TrueImage 10 skal i følge produsenten være Vista-kompatibel. Vi tør imidlertid ikke installere det på nytt på en stund.

Kompatibilitet og stabilitet


Stabilt nok?

Hvor stabil Windows Vista fungerer avhenger i stor grad av hva du har installert av programmer, drivere og utstyr. Foreløpig er det mange skjær i sjøen, vi regner naturligvis med at det meste løses raskt når operativsystemet nå er offisielt lansert.

Men selv på et relativt "rent" system har vi opplevd at standardprogrammene har fått problemer, deriblant har Internet Explorer krasjet ved et par anledninger de siste dagene. Vi har også opplevd heng og forsinkelser, blant annet ved kopiering av filer og avspilling av videoer i Windows Media Player.

Og de første oppdateringene ligger allerede ute på Windows Update...

Les mer: Sluttvurderinger

[Ugjyldig objekt (debatt)]