Kommentar:Flere funksjoner i Word!

Det finnes alltid noen som mener at nye PC-programmer er alt for avanserte. Kritikken går på at det er så mange funksjoner at det blir nesten umulig å finne det man egentlig er på jakt etter. Dette er bare vås. Jeg vil ha flere funksjoner, mange flere funksjoner.

Microsoft Word er et godt eksempel på et program som det er vanskelig å trenge inn i, og det er et faktum at bare et fåtall av brukerne benytter seg av alle mulighetene. Men hva er løsningen? En ”Word-light” som gjør hverdagen enklere for vanlige brukere? Problemet er at det allerede finnes en ”Word-light” som ingen vil ha, nemlig WordPad som følger gratis med Windows. Microsoft har også laget pakken Works -- en lett utgave av Office-pakken som ikke akkurat er noen stor suksess. Brukere av programvare vil ha mange funksjoner!

Løsningen ligger i designet

Problemet ligger ikke i antallet funksjoner programmet tilbyr, men hvordan programmet er designet. Og da tenker jeg ikke på hjelpefilen, for den er det ingen som bruker likevel. Det hele bør konstrueres slik at brukeren selv forstår hva som er viktig og hva man skal gjøre først og sist.

Det beste eksempelet på at dette er mulig er de nye bildeprogrammene for hjemmebruk (f.eks. Adobe PhotoDeluxe og MS PictureIT). Disse har store tydelige knapper øverst til venstre for de funksjonene alle bør bruke, mens de mer spissfindige funksjonene er gjemt litt mer bort. I PhotoDeluxe er det til og med en knapp merket ”Advanced” for ytterligere å understreke at den ikke skal benyttes i utrengsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik burde alle PC-programmer være konstruert. Det er for eksempel ikke vanskelig å lage en prioriteringsliste for Word. Lengst fremme med store tydelige knapper burde det være funksjoner for å åpne, lagre og redigere tekst. Dette hadde ivaretatt behovene for nybegynnere og brukere uten spesiell interesse for de mer spissfindige funksjonene. Nederst kunne det være en "avansertknapp" som ga tilgang til alt fra fletting til Visual Basic for Applications.

Vi trenger flere funksjoner

En undersøkelse viser at gjennomsnittsbrukeren bare benytter 10-15% av funksjonene i tekstbehandleren sin. Det er et lavt tall. Det betyr ikke at de resterende 85% av funksjonene kan kuttes ut. Med et godt utvalg av funksjoner kan flinke utviklere lage gode bedriftstilpassede maler som virkelig gjør arbeidsdagen mer effektiv for de ansatte. Med avanserte funksjoner kan interesserte brukere utrette mirakler med oppgaver som ellers er rutine.

Konklusjonen er at Microsoft og de andre programvarehusene for all del ikke må slutte å lage nye funksjoner. Men for ikke å miste vanlige brukere må også programmene designes helt på nytt. Det vil gjøre hverdagen enklere for oss alle sammen.

Har du kommentarer? Send en e-post til Torvald Kvamme