Kommentar: Windows 98 kommer nok...

Forrige uke fikk vi et brev fra 26 ledere som fortalte det amerikanske Justisdepartementet hvor viktig Windows 98 var for hele databransjen. Tirsdag så vi 60 mer eller mindre sentrale datafolk stille seg på en scene for å fortelle hvor viktig Windows 98 er for hele dataverden. Realiteten er nå at Bill Gates og Microsoft kommer til å vinne kampen om å få lansere Windows 98 torsdag 25. juni

.
Snart tre år er gått siden den gigantiske lanseringen av Windows 95. Den gangen fikk Microsoft helt vanvittig oppmerksomhet, hovedsakelig fordi de hadde et program som var i stand til å erstatte et produkt nesten alle brukere var misfornøyde med. Det forunderlige den gangen, var at programmet som ble erstattet, var et annet Microsoft-produkt, nemlig Windows 3.11.

Windows 98-lanseringen så på alle måter ut til å bli en litt mer lavmælt affære. Selv om '98 erstatter et tre år gammelt produkt, er jo egentlig behovet for en oppgradering langt mindre enn hva som var tilfellet den gangen '95 dukket opp. Bevares, Windows 98 inneholder mange forbedringer i forhold til '95, men likevel har firmaet ikke hatt planer om å slå like mye på stortromma denne gangen.

Så kom Justisdepartementet inn i bildet. Etter mange års klager på Microsofts "uredelighet", påstander stort sett satt fram av konkurrenter som aldri har fikset Windows-verdenen særlig godt, bestemte tydeligvis departementet seg for at nok fikk være nok, og at Microsoft måtte gjennomgå en grundig granskning. Faktisk har departementets reaksjoner vært såpass kraftige at Bill Gates med god grunn begynte å frykte at hele lanseringen av Windows 98 ville gå i vasken.

Det er helt klart at Microsoft ikke alltid har vært så renhårige som firmaet kunne vært. Det er også klart at firmaet benytter alle tilgjengelige metoder for å "knuse" sine konkurrenter. Men hvem gjør ikke det? Ingen skal innbille meg at Oracles Larry Ellison eller Suns Scott McNealy -- som er de sterkeste Windows-kritikerne -- er så mye snillere mot konkurrentene sine enn alle andre.

Men det er ikke dette som er poenget. Microsoft har fått en helt unik posisjon i dataverdenen, en posisjon det er naturlig at man stiller spørsmål ved. De er så usannsynlig mektige, og har så enorme summer "på bok" at det ikke er lett å konkurrere med dem på noe område (men flere firmaer klarer seg jo likevel). Få firma har noen gang vært så dominerende innen noe område, og da er det jo ikke spesielt rart at myndighetene ønsker å titte litt nærmere på Microsoft.

Bill Gates' frykt for at Windows 98 skal bli stoppet er således svært berettiget. Myndighetene sier at de vil ha nettleserfunksjonene ut av Windows, Microsoft sier at dette ikke er mulig uten å plukke '98 helt fra hverandre. Myndighetene står på sitt, og dermed står hele lanseringen i fare for å bli avlyst.

Forrige ukes brev fra de 26 lederne i databransjen var et lite skritt i riktig retning for Microsofts del. Tirsdagens vekkelsesmøte i New York, hvor Bill Gates nærmest fremstod som yppersteprest og åndelig leder for 60 mer eller mindre sentrale mennesker i amerikansk dataindustri, var et langt skritt i riktig retning. Dette møtet gjorde det umulig for myndighetene å stoppe Windows 98.

Det er imidlertid ikke gode eller dårlige argumenter om Microsofts uskyld som stopper myndighetene. Det som gjør Windows 98 uangripelig, og som gjør at Microsoft trygt kan se frem mot torsdag 25. juni, er faktisk den mest latterlige påstanden av alle, at "Windows 98 er fornyelse. Fornyelse er framskritt. Framskritt er vekst for Amerika". Slik avsluttet nemlig Gates sin preken, og dermed klarte han å vri diskusjonen rundt Windows 98 til å bli en diskusjon om patriotisme. Med 60 næringslivsledere -- fra hele USA -- på Microsofts side i kampen for Windows 98 finnes det ikke en eneste byråkrat i Justisdepartementet som våger å stoppe lanseringen.

Windows 98 blir lansert 25. juni 1998, uansett. Så lenge det er best for Amerika…