Foto: Karoline
Foto: KarolineVis mer

Kommentar: Goliats kamp mot Goliat

Vi vet alle hvordan kampen mellom David og Goliat endte. Men hvordan går det når Goliat møter Goliat? Det vet vi etter at rettssaken mellom Microsoft og de amerikanske myndighetene er ferdig. Hvis den noen gang blir ferdig...

Konflikten mellom Microsoft og myndighetene er nesten rørende i all sin enkelhet. Microsoft ønsker å selge Windows 98, med Internet Explorer som en svært viktig del. Justisdepartementet ønsker at Microsoft skal la være å selge Windows 98 med Internet Explorer.

Og dermed er altså kaoset i gang.

Realiteten er nemlig at Windows 98 er et svært mye mindre interessant produkt, uten Explorer. '98 har mange mindre (og noen få større) forbedringer i forhold til '95, men integrasjonen av Explorer med selve systemet er svært sentral. Enkelt sagt er Internet Explorer en viktig og temmelig fundamental bit av Windows 98. Derfor kan ikke Bill Gates & co. uten videre godta at Justisdepartementet ønsker å skille disse to helt fra hverandre.

Alternativ 2, at Microsoft skal bygge Netscape Navigator inn i Windows 98, slik at brukerne ved installering kan velge hvilken nettleser de vil benytte, er vel egentlig nærmest for surrealistisk å regne. Aldri har vel noe firma fått beskjed om å bygge en konkurrents produkter inn i sine egne produkter?

Men justisdepartementet har tydeligvis gjennomgått saken nokså grundig. Leser man gjennom saksdokumentene, finner man at det ikke er mye som er overlatt til tilfeldighetene. Blant annet benytter departementet flere av Microsofts egne uttalelser mot firmaet.

Paul Maritz, en av Bill Gates nærmeste medarbeidere sa i full offentlighet at "Vi skal kutte lufttilførselen (til Netscape). Alt de selger, kommer vi til å gi bort gratis". I tillegg har departementet fått tak i interne notater fra Bill Gates som viser at firmaet er villig til å gjøre svært mye for å "knekke" konkurrentene, og da spesielt Netscape.

Akkurat Netscapes situasjon er nok hovedgrunnen til at departementet griper inn nettopp nå. Internett-leseren Navigator er -- takket være Microsoft -- nærmest ferdig som produkt, i dag kan hvem som helst få tak i både denne -- og kildekoden -- på Netscapes hjemmesider. Verdien på Netscape er bare en brøkdel av hva den var for to år siden, den gangen mange trodde at firmaet var i stand til å knuse Microsofts dominans i dataverdenen.

Mens konkurrentene til Microsoft, og da spesielt Netscape, jubler over justisdepartementets søksmål, er store deler av den amerikanske databransjen nokså deprimerte over den siste utviklingen. En forsinkelse av Windows 98 vil helt klart få negative virkninger for sommer- og høstsalget av PCer i USA, og således vil problemene smitte til tusenvis av maskin- og programvarefirmaer.

Bare i går falt verdien på Microsoft med over 70 milliarder kroner, i dag vil vi nok se at Microsoft faller videre, og at de fleste andre dataaksjene faller i kjølvannet av problemene rundt 98.

Vi har to parter som ikke er interesserte i å inngå forlik, derfor blir dette sannsynligvis en maratonrettssak av dimensjoner. For departementet er det nå såpass viktig å markere styrke, at det er helt usannsynlig at de vil kunne bøye seg. For Microsoft dreier denne kampen seg egentlig om hele selskapets fremtid, en "uheldig" dom kan raskt få konsekvenser også for andre Microsoft-produkter som fungerer under Windows.

Men hva skjer egentlig med Windows 98?

Allerede i dag er systemet på vei ut til maskinvareprodusentene, og det er ingenting som tyder på at departementet vil våge å stoppe selve lanseringen. Sannsynligvis kommer hele sommeren til å gå før det blir noe særlig fart i rettsapparatet, og dermed vil det bli sendt ut mange millioner PCer med Windows 98 før noe skjer.

Og uansett hva som skjer i USA, vil dette neppe få noen som helst konsekvenser for oss norske PC-brukere. EU har nemlig valgt å vente og bare "observere" det som skjer i USA, og vi nordmenn er jo, som de fleste forhåpentligvis vet, ikke engang medlem av EU...

Det er umulig å forutsi hvordan Goliats kamp mot Goliat vil ende, eller om den vil ende i det hele tatt. Men den vil sannsynligvis gjøre sitt til å holde liv i hundrevis av amerikanske advokater i mange, mange år fremover. Og det er jo et problem...

Bernhard A. Steen
Ansvarlig redaktør DinSide