Kommando-tasten er severdighets-skilt

Det er en grunn til at du synes Mac-tasten ser kjent ut.

NÆMMEN: Mac-tasten har det samme symbolet som våre severdighetsskilt. Dette er ikke tilfeldig.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NÆMMEN: Mac-tasten har det samme symbolet som våre severdighetsskilt. Dette er ikke tilfeldig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mac-tasten, eple-tasten, kommando-tasten, "command key" eller hva du nå enn vil kalle den, er en knapp på Mac-tastaturer som kan sammenliknes med PC-ers kontroll-tast.

Gamle Mac-er har en Apple-logo på kommando-tasten, og det er derfor mange kaller den for eple-tasten. Denne forsvant gradvis, og fra og med 2007 fikk alle nye Mac-er kun en krusedull i stedet, som ser slik ut: "⌘".

Den eksakt samme krusedullen kjenner vi fra severdighetsskiltene langs norske og skandinaviske veier.

Tilfeldig?

Derfor har PC-tastaturer dinosaurene SysRq, Scroll Lock, Pause og Break

GAMMEL NORSK TRADISJON: Kommando-tastens symbol er eldgammelt, og har blitt mye brukt i Norge. Det er egentlig en gammel valknute.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GAMMEL NORSK TRADISJON: Kommando-tastens symbol er eldgammelt, og har blitt mye brukt i Norge. Det er egentlig en gammel valknute. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Stjålet fra skiltene

Som nevnt hadde kommando-knappen en eplelogo tidligere. Men selveste Steve Jobs følte at dette ble et overforbruk av Apples logo, da den også dukket opp i alle menyvalg i operativsystemet som hadde en snarvei gjennom kommando-tasten. Wikipedia forteller at han derfor ønsket et nytt symbol til tasten, som også kunne ta over for eplelogoen i operativsystemets menyer.

Den legendariske grafikeren Susan Kare, som designet mange av Apples ikoner på 80-tallet og blir kalt en pionér av MOMA-museet i New York, fikk derfor jobben med å finne et nytt ikon. Hun prøvde lenge å lage et symbol som kunne illustrere "kommando" på en god måte, men det viste seg å være vanskelig. Kare bestemte seg derfor for å prøve noe mer abstrakt, og satt seg ned med store bøker fulle av symboler. Og her kom hun over et symbol som ifølge boken skulle illustrere noe "interessant å se" på nordiske veiskilt.

– Det så ut til å passe, sier Kare i et intervju til prosjektet Making the Macintosh, som dokumenterer prosessen bak Apples datamaskiner.

Hun foreslo symbolet for Apples sjefer, de satt tomlene opp og vips: Så fikk Mac-er et skandinavisk veiskilt på tastaturene sine.

Caps Lock er som regel bare i veien, men det kan du gjøre noe med!

Gamle tradisjoner

Kare likte tanken på at ikonet faktisk betød noe, selv om det ikke er mange andre enn skandinavere og øst-europeere som kjenner tegnet. Det er nemlig her krusedullen brukes på veiskilt.


– Iblant hører jeg noen si at de faktisk har sett et slikt skilt, forteller Kare.

Tegnet "⌘" heter "place of interest sign" på tastaturenes unicode-språk, men det er selvfølgelig ikke veiskilt som er tegnets opphav. Det strekker seg langt lenger tilbake i tid.

Symbolet er ifølge flere kilder en type valknute, og kalles sankthanskors eller johanneskors. Liknende symboler har man over store deler av verden, og finnes blant annet på templer i Athen og steiner på Gotland i Sverige fra 400 til 600 år før kristus. Symbolet ble dessuten risset inn på alt fra ski til norske stavkirker for å beskytte folk mot sort magi, onde ånder og uhell.

Og takket være en grafiker med sansen for norske skilt er knuten nå mer kjent enn noen sinne. Selv om ikke alle vet nøyaktig hva de faktisk trykker fingeren på.

Slik blir du kvitt de røde strekene i Mac OS X