Komfortabelt tastatur fra Microsoft

Nå har Microsoft lansert et tastatur som kalles Comfort. Det er faktisk ganske komfortabelt, og byr dessuten på et par artige løsninger i tillegg.

Tastatur og mus er viktig, men hva som er "best" er en evig diskusjon. En utforming som ligger i fingrene for noen er håpløst for andre. Det nye tastaturet fra Microsoft er en mellomting mellom det ordinære og det sære - en utfording i seg selv.

Komfortabelt tastatur fra Microsoft


Komfort

Pakken inneholder tastatur, optisk mus med skrolle/vippe-hjul og mottager med USB og PS/2 plugger. Vi snakker selvsagt om trådløst, og både mus og tastatur bruker 2 AA-batterier hver (som følger med).

Programvaren skal - i følge beskyttelsespapp på USB-kontakten - installeres før du plugger inn mottakeren. Så tar du omstart og det nye tastaturet plugges inn.

Det første du legger merke til er at flaten hvor håndbakene hviler er polstret. Det er ikke snakk om noen tykk polstring, men den er svært myk og behagelig.

Det neste som er påtagelig er at tastene er plasert "ergonomisk light". De er ikke splittet i to områder og vridd som på Microsofts mer ekstreme løsning, men plasseringen og utformingen er litt buet, og går ned på midten med bredere taster for T, Y, G, H, B og N.

Dette er bare litt uvant med det samme, men kjentes behagelig ut og tok ikke så lang tid å venne seg til.

Tasteplassering

Komfortabelt tastatur fra Microsoft


Det som er mer vrient er plasseringen av Home, End, PgUp, PgDn, Insert og Delete. En stor Delete-tast er fint, men at End-tasten sitter lenger opp klarer vi ikke å venne oss til.

Microsfoft har brukt denne plasseringen på alle de siste tasturene, så de er i ferd med å tvinge fram en ny "standard".

Taster for snarveier finnes det en del av, de er plassert på forskjellige soner av tastaturet og gir god oversikt. Øverst har vi brukerdefinerte taster for egne snarveier, omgitt av taster for avspilling og volumkontroll.

Til høyre har vi forhåndsdefinerte snarveier til de antatt mest brukte funksjoner, som åpning av Mine Dokumenter, Kalender, Mail osv.

Funksjonstastene er spekket med snarveier, du velger dette eller tradisjonelle funksjoner med F-tasten helt til høyre.

Men det er også mulig å definere selv hver eneste funksjon for disse tastene, slik at du kan skreddersy tastaturet til ditt bruksmønster.

Komfortabelt tastatur fra Microsoft


Zoom-spaken

Dette har vi ikke sett før, en spak som styrer zoom inn og ut! Det fungerer på samme måte som kombinasjonen Ctrl-tast og hjulet på musen, men du slipper altså å ta hendene vekk fra tastaturet.

Det er ikke alle programmer som følger Microsofts maler på hvordan ting skal implementeres. I Office fungerte Zoom-funksjonen som forventet, i andre programmere fikk vi varierende respons.

I PowerDVD fungerte zoom-spaken som jog-hjul og justerte avspillingshastigheten. I et lydprogram justerte den volumet, i andre programmer var det mer skrolling enn zoom som ble resultatet.

Rekkevidde

Flytter du mus og tastatur lenger enn ca 2 meter fra mottakeren mister du forbindelsen. Skal du bedrive tilbakelent sofasurfing med PCen koblet til en stor LCD-skjerm/TV må du finne deg en annen løsning, Bluetooth er tingen her.

Musen

Musen er en gammel kjenning, en Wireless Optical Mouse 2. Den ligger også godt i hånden, er symmetrisk og fungerer like godt både for venstre og høyrehendte.

Konklusjon

Vi fant tastaturet behagelig i bruk, layouten er oversiktlig og du kan definere tilleggstastene som du vil.

Musen er helt utmerket etter vår smak, med passe vekt og form, og god funksjonalitet.

Pris og levering kjenner vi ikke til i skrivende stund, men tidligere modeller har ligget på rundt 7-800 kroner.