Kombinert TV og PC-skjerm i bredformat

Vanligvis kan LCD-TVer også brukes som PC-skjerm, men her har Tatung servert en PC-skjerm som kan brukes som TV.

Tatung er et merke vi ikke sett så ofte, men er en stor OEM-produsent for andre og mer kjente merkenavn. Nå er de på hugget i Norge og er i ferd med å lansere mange nye produkter profilert under eget varemerke. Først ut er en litt annen vri på kombinasjonen TV og PC-skjerm.

De fleste flat-TVer har en oppløsning som er tilpasset materialet på TV og DVD. Her er det tilstrekkelig med 1366x768 som uansett er høyere enn det som kommer fra formidler av TV-signal eller fra DVD-spilleren. Det er også tilstrekkelig for de fleste utgaver av HD-DVD.

Som PC-skjerm er en LCD-TV på 32 tommer eller mer med 1366x768 bare egnet for sofasurfing. Oppløsningen er ikke langt fra den du finner på bærbare med bredskjerm, og det blir feil å sitte nær en slik skjerm. Da må du heller opp i en ekte dataskjerm i storformat, som 30-tommeren fra Dell som vi testet nylig. Men da snakker vi om en oppløsning på 2560x1600.

Men hva med en mer jordnær utgave av PC-skjerm, som også er en fullverdig LCD-TV? Det er dette Tatung tilbyr med sin V20KCDX til en pris på ca. 4 000 kroner.

Kombinert TV og PC-skjerm i bredformat


Egenskaper

Skjermen er en 20-tommer med oppløsning på 1680x1050, i bredformat selvsagt. Men i tillegg til de vanlige inngangene for VGA og DVI, finner vi både RGB-komponentinnganger, S-video og koaks med respektive lydinnganger, SCART og antenneinngang. Dessuten er det inngang for PC-lyd og utgang til hodetelefoner - begge på minijack.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kombinert TV og PC-skjerm i bredformat
Kombinert TV og PC-skjerm i bredformat
Skjermen står fast på en fot, og kan ikke vippes eller dreies.

Lysstyrken er oppgitt til 300cd/m2, kontrasten til 600:1, responstiden til 8 ms og betraktningsvinkelen til 140 grader horisontalt og 130 grader vertikalt.

Høyttalerne sitter i fronten, og effekten på forsterkerne er 2 x 2,5 watt ved mindre enn 10% forvrengning.

I bruk

Først koblet vi skjermen til en av våre test-PCer, og etter litt knappetrykking - skjermen fant ikke signalkilden automatisk - fikk vi opp et bilde som ga et godt førsteinntrykk.

Kombinert TV og PC-skjerm i bredformat


Men da vi utfordret den med krevende fargekombinasjoner og utspekulerte detaljer i de lyseste og mørkeste områdene var den ikke like overbevisende. Spesielt betraktningsvinkelen viste seg å være problematisk, med klart synlige fargeforskyvninger når man endrer plassering foran skjermen.

Til vanlig PC-bruk og spill, hvor du sitter rett foran og fokuserer på skjermen, er det ikke noe problem. Men vi var skeptiske med tanke på TV-bildet.

Kombinert TV og PC-skjerm i bredformat


Skjermen er selvsagt sylskarp og hadde ingen problemer med bakgrunnsbelysning eller døde piksler.

Men vinkelen på skjermen er ikke optimal for PC-bruk. Den står alt for loddrett og det er ingen mulighet til justering. Vi satte en ca 3 cm høy kloss under forkanten midt på foten, slik at hele skjermen bikket bakover. Da ble det slik vi liker det.

For å teste skjermen som TV koblet vi den til vår UPC-kabel og lot den skanne og finne alle kanaler. Det tok litt tid, vesentlig tregere enn typisk for andre TVer, men resultatet var utmerket.

Fjernkontrollen er liten og nett, uten spesielle egenskaper, men den gjør jobben.

Kombinert TV og PC-skjerm i bredformat


Bildekvaliteten var heldigvis litt bedre enn vi hadde forventet ut fra den beskjedne betraktningsvinkelen, og på passe sofa-avstand hadde vi et helt kurant TV-bilde. Ikke spektakulært på noen måte, men det er heller ikke sendingene over analog kabel.

Kombinert TV og PC-skjerm i bredformat


DVD var mer avslørende, og det største problemet var typisk for rimelige LCD-skjermer: mangelen på detaljer i de mørke områdene.

Lyden var grei, det er ikke så mye man kan forvente fra små høyttalere med liten effekt. De byr likevel på vesentlig mer og bedre lyd enn det vanlige høyttalere i PC-skjermer leverer.

Konklusjon

Kombinasjonen PC-bredskjerm i behagelig format og en kurant TV er interessant. Vi vil tro at den er spesielt godt egnet på barneværelset eller kanskje på hjemmekontor/furterom hvis det ofte er disputt om hva som skal vises på TVen i stua.

Spesielt siden den ikke koster med enn en 20-tommers PC-skjerm, eller en 20-tommers LCD-TV for den saks skyld, får du i pose og sekk. Hvis du kan leve med noen kompromisser så er saken grei. Er du mer kresen, eller har romsligere budsjetter finner du både bedre skjermer og bedre LCD-TVer. Men ikke så ekstremt mye bedre...

Mer teknisk info finner du på www.directbuy.no