Kombinere SATA og PATA?

Kan jeg bruke harddisker med forskjellige koblinger i samme PC?

Hallo doktorn.

Har et spørsmål angående harddisker.

Jeg har bygd 8 pc'er til nå. Nå lurer jeg på det her med "pata" og "sata".
Jeg vet forskjellen, men det jeg lurer på er om jeg kan installere en sata disk i tillegg til de to pata som jeg allerede har?

Eller kan en kjøre bare en type av gangen?

MVH PC-byggern...

Datadoktoren svarer

Heisann,

Det er ikke noe problem å kombinere SATA- og PATA-disker (S og A står for henholdsvis seriell og parallell). Men det kan hende du må gå inn i hovedkortets BIOS for å justere litt.

De fleste hovedkortene som selges i dag har både PATA- og SATA-kontakter - riktignok med færre og færre PATA i forhold til SATA, men det er også en helt naturlig progresjon. Nyere hovedkort har også gjerne en RAID-kontroller mot en eller begge typer kontakter. Det enkleste er å kobler opp disken til en som ikke er en RAID-kontakt. RAID-kontaktene har ofte en annen farge - sjekk manualen til hovedkortet for mer informasjon. Dersom du må bruke en RAID-kontakt kan du kanskje skru dette av i BIOS (sjekk manualen), hvis ikke må du opprette et RAID med kun en disk. Dette høres jo kanskje litt merkelig ut, men det er altså en nødvendighet dersom du skal kjøre kun EN harddisk på en aktiv RAID-kontakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til slutt er det bare å gå inn i BIOS og justere oppstartsprioriteringen for diskene dine. Hvor dette valget ligger er litt avhengig av hva slags BIOS du har, så også her kan du konsultere manualen. Sørg for at det er den gamle disken du starter opp (booter) fra, så skulle alt være som før - bortsett fra at du nå har mye bedre plass!

Hilsen

Datadoktoren

[Ugjyldig objekt (debatt)]Les alle spørsmål og svar