Foto: DinSide Data
Foto: DinSide DataVis mer

Kolibri - fullt operativsystem på 5 MB

Installasjonsprogrammet får plass på en diskett, det krever 3 MB harddiskplass og 10 MB internminne i PC-en. Men Kolibri er et fullverdig, moderne operativsystem, hevder utviklerne.

Kolibri er et 32-bits operativsystem for vanlige PC-er. Til tross for sin minimale størrelse har operativsystemet en rekke funksjoner, riktig nok i litt annen innpakning enn de store, kjente programmene.

All koden er skrevet i lavnivå Assembly language, og det skal være en av grunnene til at operativsystemet tar så liten plass.

Operativsystemet er vindusbasert, og du finner både oppgavelinje og startmeny med kjente elementer som Graphis, Sound and Music, Games og Network.

Kjører på "alt"

I følge Distrowatch, som har testet operativsystemet på en ordinær, nyere budsjett-PC, starter Kolibri på få sekunder, og alle programmene starter også lynkjapt. Det skal også kunne kjøres fint på en gammel 486-maskin.

Programmene fungerte også greit, og DOSBox gjorde det mulig å kjøre gamle DOS-baserte spill i operativsystemet.

Mye gjenstår

Men alt er langt fra perfekt. USB-støtten er begrenset, og Distrowatch klarte ikke å finne ut hvordan de skulle få satt opp en skriver.

Nettverk fungerte greit, og det var også mulig å koble seg til Internett og laste ned filer via FTP. Men nettleseren støtter for øyeblikket ikke HTML-sider, så den biten må man klare seg uten.

Her ser du hvordan operativsystemet fortoner seg i praksis:


Prøve?

En god idé, dersom du ønsker å prøve Kolibri, er å kjøre operativsystemet i en virtuell PC, for eksempel ved hjelp av VirtualBox.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan lese Distrowatch sin anmeldelse (engelsk) og se flere skjermbilder, samt laste ned operativsystemet fra denne siden.

Les også: Last ned 90-dagers versjon av Windows 7