Kodak LS420

Kodak har lagt stor vekt på brukervennligheten i sine digitale kameraer, nå har også størrelse og design fått større oppmerksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Kodak LS420
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Til venstre den gamle DC3500, til høyre LS420
Til venstre den gamle DC3500, til høyre LS420 Vis mer

Størrelse og stil står sentralt i Kodaks beskrivelse av sitt nyeste digitale, brukervennlige kamera. Det er også helt tydelig, kameraet er så lite at det passer i enhver lomme. Likevel er det ikke mindre enn at det også går an å bruke uten å måtte lære seg helt spesielle fingergrep for å holde og betjene det. Vekten er på beskjeden 80 gram.

LES OGSÅ:

Konseptet er det samme som på tidligere kameraer fra Kodak i denne serien. Det skal være like enkelt å bruke som et tradisjonelt point&shoot filmkamera når du tar bilder, og svært enkelt å koble opp til PC eller Mac for å overføre bilder, velge ut, eventuelt redigere og skrive ut.

I dokk

Kameraet leveres med en egen dokk, som kobles til USB-porten på PCen. Dokken kobles også til strømforsyningen, som alltid må være koblet til, uansett hva du skal gjøre med kameraet.
Når du setter kameraet i dokken, sjekkes batteriet, som så lades automatisk. Trykker du på knappen, sendes det et signal til PCen og programvaren for overføring av bildene starter automatisk.

Dokken er faktisk den eneste muligheten du har til å overføre bilder fra kameraets interne minne, siden det ikke er noen kontakt for direkte tilkobling. Alternativet er å bruke et minnekort med separat kortleser, og kortformater Kodak har valgt er MMC/SD, som er mye mindre enn CompactFlash. Kameraet er faktisk for lite til å bruke CF.

image: Kodak LS420


Kameraet har en oppløsning på 2,1 megapiksler, og gir bilder på 1753 x 1168, mens det eldre kameraet DX3500 leverer 1800 x 1200.

Objektivet er av glass og tilsvarer 38 mm brennvidde, det samme som den tidlige modellen. Den faste blenderen er derimot 3,9, mens DX 3500 bruker 4.5

Vi fikk plass til 17 bilder i internminnet, denne mengden vil variere noe. Minnekort er derfor helt nødvendig, sjekk grundig for laveste priser på disse, de varierer voldsomt!

Bildekvalitet

Vi har testet kameraet både innendørs og utendørs, og er fornøyd med bildekvaliteten. Vi sammenlignet med DX3500, det første kameraet fra Kodak sin EasyShare serie, og resultatene er i samme høye klasse for denne type kameraer.

Det er en liten forskjell i fargevalørene, men dette ligger innenfor det slingringsmonnet du må regne med blant rimelige automatiske kameraer.

Innendørs fungerer det utmerket til å ta familiebilder med blitz, hvis alle sitter like langt unna i den samme sofaen. Forsøker du deg på vanskeligere motiver, med større dybde i motivet, får du problemer, som med alle kameraer med innebygd blitz. Det er det lite å gjøre med, selv for Kodak.

Venstre del av bildet er tatt med LS420, høyre med DX3500
Venstre del av bildet er tatt med LS420, høyre med DX3500 Vis mer

Programvaren

Det følger med programvare som både overfører bilder, gir redigeringsmuligheter med enkle grep og oppretter fotoalbum med forskjellig bakgrunn, antall og plassering av bildene.
Her har vi samme innvending som i vår tidligere test av den samme programvaren - skjermbildet er alt for lite!

Programmet utnytter ikke hele skjermen, og selve bildet bruker bare en fjerdedel av skjermflaten. Det gjør det mindre praktisk å redigere enn det burde ha vært. Ellers finnes det enkle grep for å endre lys og/eller fargebalanse, endre utsnitt, fjerne røde øyne osv. De samme funksjonene går igjen i de fleste andre rimelige - eller gratis - fotoprogrammer, og Kodaks løsning gir verken bedre eller dårligere resultat enn disse. Det er grensesnittet vi misliker.

Alternativt kan du bruke de innebygde funksjonene i Windows XP. Vi koblet til dokken med kameraet, slo det på og trykket på knappen på dokken. Kameraet ble oppdaget, og Windows XP overførte bildene til valgt mappe. Vi er faktisk mer fornøyd med den løsningen, og du kan da heller velge å installere en eller flere av de andre komponentene, som for eksempel album-programmet til Kodak.

Konklusjon

Kameraet er lite og lekkert, og bildene blir så bra som denne type kameraer kan gi.

Kodaks programvare som følger med er vi fremdeles ikke så begeistret over, men det kan være en smaksak. Den er uansett ikke nødvendig for å bruke kameraet, hvis du bruker Windows XP.

Kodak LS420 vil være tilgjengelig fra midten av mai. Prisen anbefales til å ligge på 4 199 kroner inkl mva, komplett med bæreveske, dokk med strømforsyning og kabler samt programvare.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!