Kodaks EasyShare-kameraer har scoret godt på brukervennlighet i våre tester, men har sjelden nådd opp i sammenligninger på bildekvalitet. Nå kan kameraene snart gå over i historien. Foto: Kodak
Kodaks EasyShare-kameraer har scoret godt på brukervennlighet i våre tester, men har sjelden nådd opp i sammenligninger på bildekvalitet. Nå kan kameraene snart gå over i historien. Foto: KodakVis mer

Kodak går mot konkurs

19.000 kan miste jobben.

Den gamle amerikanske filmgiganten Eastman Kodak Company har slitt i motbakke helt siden de digitale kameraene begynte å ta markedsandeler på 90-tallet, og har ikke hatt et positivt årsresulatet siden 1997. Frem til da hadde selskapet i over 100 år vært blant verdens største produsenter av filmruller og fotografisk utstyr.

Mer og mer borte

Selskapet gjorde flere forsøk på å omstille seg, og har blant annet lansert en rekke digitale lommekameraer siden den gang - de fleste i lavere prisklasser. Testpanelet i DinSide har testet flere av dem, men de siste årene har Kodak blitt mer og mer usynlige også på det norske markedet.

Ironisk nok var Kodak kanskje aller først med en prototype på et digitalkamera, og det skjedde allerede i 1975. Den gang var det imidlertid få som skjønte betydningen av teknologien, i en tid da Kodak hadde mer enn 90% markedsandel på filmruller i USA. Kodak fikk heller ikke patent på oppfinnelsen.

Mot slutten

De senere årene har selskapet kvittet seg med en stor del av arbeidsstokken, men fortsatt er Kodak som en gigant å regne - med mer enn 19.000 ansatte. Men ifølge The Wall Street Journal henger jobbene i en tynn tråd. Kodak forhandler nemlig med bankene om styrt avvikling, og det kan skje allerede i januar eller februar.

Det skal imidlertid være et ørlite håp om løsning for videre drift. For å få det til, må Kodak selge 1100 patenter eller håpe på at bankene vil tilføre mer kapital, skriver avisen.