Kodak DC4800 Zoom

DC4800 Zoom er det første digitale kameraet fra Kodak med ekte 3 megapixels oppløsning. Modellen er lekker, men viktigere er det at også egenskapene, finessene, brukervennligheten og bildekvaliteten nå er kommet på nivå med konkurrentene.

Kodak DC4800 Zoom
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Kodak DC4800 Zoom

DC4800 Zoom er utvilsomt det lekreste digitalkamera Kodak noen gang har laget. Dessuten har Kodak vært heldig med plasseringen av knapper og ratt, og den eksemplariske menystyringen er fortsatt i en klasse for seg.

LES OGSÅ:

Lekkert og elegant

Kamerakroppen er ny, lekker i linjene og med aluminium finish. Riktignok er den ekte varen begrenset til frontpanelet, men de "feikede" plastdekslene er pent utført og gir et elegant og tillitsvekkende totalinntrykk. Min vesentligste innvending mot selve konstruksjonen, er at objektivet stikker uvanlig langt utenfor kamerakroppen, selv når kameraet er avslått, og det burde hatt innebygd objektivdeksel.

Jeg kan i farten ikke huske et eneste Kodak digitalkamera med brukerfientlig layout og utforming. DC4800 Zoom bekrefter regelen. Kameraet er enkelt å bruke, men byr likevel på et par snedige detaljer. Hovedrattet har posisjoner for oppsett og avspilling, samt P for programmert eksponering. I tillegg kan du stille inn manuell blender (2,8 - 5,6 - 8).

Uvanlig er også en mekanisk bryter for å stille inn eksponeringskompensasjon (+/- 2EV). Det vanlige er at det stilles inn via en eller annen skjermmeny, men jeg foretrekker klart Kodaks løsning. Min erfaring er at det er oftere behov for kompensasjon enn man skulle tro. Skjermmenyen, som er markedets beste, navigeres med en fire-veis vippebryter, samt en MENU- og en OK-knapp. Enklere kan det knapt bli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

God vidvinkel

Kameraet har 3x optisk zoom, 6-18 mm med lysstyrke f/2,8-4,5. Brennviddene tilsvarer 28-84 mm på et vanlig kamera for 35 mm film og er blant de mest vidvinklede på markedet. Et stort pluss etter min mening. I tillegg har den 2x digital zoom, som gir en tele-effekt tilsvarende 168 mm. Nærgrensen er 50 cm i normal modus og 20 cm med makro. Det er mindre enn ønskelig. Objektivet tegner skarpt, med minimal vignettering eller andre optiske svakheter. Autofokusen fungerte utmerket i testen, uten innvendinger, men jeg hadde gjerne sett muligheten for manuell fokus, ikke bare makro og uendelig.

For å imøtekomme kritikken for tidligere Kodak-modeller om tamme farger, kan du velge "saturated" fra menyen for saftigere fargemetning. Den automatiske hvitbalansen viste god fargebalanse under de fleste lysforhold og eksponeringen holdt god nøyaktighet. Med DC4800 Zoom kan du lagre bildene i høyeste oppløsning som ukomprimert TIFF eller i to nivåer av JPEG, begge med minimale skadevirkninger.

Brikken i DC4800 gir noe mer bildestøy fra enn forventet, tydeligst i jevne fargeflater, særlig i svakt lys og automatisk lysfølsomhet. Ved ISO 100 (laveste verdi) får du lengre lukkertid, men mindre bildestøy. Hvis mulig, bør du velge denne innstillingen.

Fin pris og mye for pengene

Da testen ble gjennomført, var det bare Kodaks eget nedlastingsprogram som fulgte med kameraet. Når dette leses, skal en fullversjon av Adobe Photoshop 6.0 være inkludert, sier leverandøren Daguerre Distribusjon AS. Dessuten er prisen redusert til 9.990 kroner. Det er intet mindre enn sensasjonelt!

En positiv detalj er at Kodak har implementert et Li-ion oppladbart batteri som er lite og lett, enkelt å legge inn og med rimelig stor kapasitet (1100 mAh). Lader er naturligvis også inkludert.

Konklusjon

Kodak vinner gradvis min sympati, og det er gledelig å konstatere at mine kritiske tester fra tidligere har resultert i stadige forbedringer. 9.990 kroner gir meget god valuta for pengene. Kameraet har høy oppløsning, alminnelig god bildekvalitet, fremragende brukerkomfort og fornuftige egenskaper.

Særlig likte jeg den vidvinklede zoomen og det praktiske batteriet. At manuell fokus mangler, er neppe noe savn for den jevne bruker, som allikevel aldri hadde giddet bruke den. Kort sagt, de positive sidene ved DC4800 oppveier de negative med solid margin.

Se bilder tatt med dette kameraet
Les mer om dette kameraet hos DigIT AS

(Testen er utarbeidet av Kai Thon i DigIT AS for DinSide Data)