Kodak DC260

Kodaks nye flaggskip i prisklassen under 20 000 kroner har fått navnet DC260. Kameraet har en lang rekke tekniske finesser og en oppløsning på hele 1536 x 1024 (1,6 mill. bildepunkter). Og Kodak har nesten truffet blink med dette kameraet. Med noen få unntak er dette kameraet helt topp. Faktisk så bra at sniker seg foran vår testvinner Olympus C-1400 L.

Kodak DC260
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Kodak har skutt innertier for en del bruksområder med dette kameraet. Men dette er ikke noe "feriekamera". For det første er det alt for dyrt til det, og for det andre bruker det alt for lang tid på å starte. Da undertegnede brukte dette kameraet på en ferietur, var det flere motiver som måtte gis opp fordi kameraet brukte ca. 15 sekunder på å starte.

LES OGSÅ:

Flott bildekvalitet og gode justeringsmuligheter

Det er først med dette kameraet at Kodak har inntatt førstedivisjon for kameraer under 20 000 kroner. De tidligere modellene DC 200 og DC 220 tar litt uskarpe bilder (fordi de har fast fokus), og har heller ikke spesielt gode justeringsmuligheter. DC260 tar derimot skarpe fine bilder, og fargekvaliteten er helt upåklagelig.

Skarpheten og fargene er likevel ikke fullt så god som på den tidligere testvinneren Olympus C-1400 L, men det har sammenheng med at dette kameraet er utstyrt med en dyrere progressiv CCD (en skanning pr. bilde) mens Kodak benytter interlaced CCD (to skanninger pr. bilde). Det kan gi litt bevegelsesuskarphet og tendenser til at detaljene gror litt igjen.

Vårt standard innemotiv er også litt flatt, men kameraet har svært mange muligheter for å trimme opptakene, og vi kunne nok ha fått det enda bedre med litt mer finjustering. Blant mulighetene som kan gi store utslag er tilkobling av ekstra blitz (som bare dette kameraet håndterer så langt) og valg av fokuseringsmetode (et punkt, gjennomsnitt av flere punkter eller manuell). Du kan også justere eksponeringen manuelt (+/- 2 EV i trinn på 0,5 EV). Et annet viktig punkt for bildekvalitet er at du kan kontrollere hvitbalansen (fargetemperatur) på en god måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utebildene er helt topp. Intet å utsette på disse.

Et hav av finesser

Kodak DC260 har et antall finesser som var utenkelig for kameraer i denne prisklassen for kort tid siden. Blant de aller nyeste innovasjonene er at du kan laste ulike skript til kameraet som kan hentes frem med noen trykk. Skriptet kan inneholde alle innstillinger, og du slipper å måtte jobbe deg gjennom menyene for å velge. Praktisk hvis f.eks. hvis en eiendomsmegler har en del faste innstillinger som gjøres for utebildet og andre som gjøres for bildet i stuen. Da kan megleren lage skript for hver enkelt situasjon.

Objektivet har 3x zoom og en brennvidde på 38 - 115 mm. I tillegg er det en digital zoom på 2x som kun kan brukes når LCD-skjermen benyttes som søker. Den optiske søkeren gir en god følelse av om motivet er på plass, men det er en stor fordel å kunne bruke LCD-skjermen i enkelte situasjoner.

DC 260 lagrer bildene på et 8 MB CompactFlash minnekort, og det gir plass til ca. 16 bilder i beste oppløsning (1536 x 1024) og ca. 95 i dårligste (768 x 512). I tillegg il å velge oppløsning, kan du også velge hvor god kvaliteten skal være (hvor aggresiv JPEG-komprimeringen skal være) innenfor hver oppløsning.

I tillegg til minnekortet har kameraet også DRAM internminne som brukes til å mellomlagre bildene og til å ta seriebilder (burst). Kameraet er klart til å ta et bilde til nesten umiddelbart, men når du tar enda et bilde må det flytte det forrige ut på minnekortet, og da bruker det ca. 20 sekunder (i beste oppløsning). Dette utelukker sportsjournalistene, men er akseptabelt for en del andre bruksområder.

DC 260 har stor fleksibilitet når det gjelder hvordan du vil overføre bildene til PCen. Du kan selvsagt bruke tradisjonell seriekabel, men du kan også bruke den nye standarden USB eller du kan bruke en adapter til minnekortet. Som om ikke det var nok, kan du også benytte IrDA (infrarød overføring), så her er det noe for enhver smak. USB-alternativet er fantastisk mye raskere enn seriekabel (USB har en hastighet på 12 Mbit/sek., seriekabel klarer maks 115 Kbit).

Programvare

Kameraet kommer med et godt utvalg av programvare, og i pakken finner du Adobe PhotoDeluxe (bilderedigering), PageMill (redigere web-sider), overføringsprogram og programmet Fotostation Lite. Sistnevnte er et program for å organisere bildene i et databaselignende grensesnitt. Viktige egenskaper i dette programmet er gode muligheter for beskrive bildene med søkbare nøkkelord og at programmet også lager en lavoppløselig utgave for lettere visning av miniatyrer. Programmet kan også justere farger og lysstyrke/kontrast.

Alt i alt er programpakken som følger med programmet over middels bra, og du vil ikke savne noe hverken for organisering eller behandling av bildene.