Knut lager hifi-kabler i superklassen

Men i Norge er merket nesten ukjent. - Jeg vil ikke snakke med skeptikerne, sier Knut Skogran.

<B>NORSK LUKSUS:</B> Knut Skogrand viser fram sine super-dyre kabler for et kresent hifi-publikum i München. Foto: TORE NESET
NORSK LUKSUS: Knut Skogrand viser fram sine super-dyre kabler for et kresent hifi-publikum i München. Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom Lillehammer og Ringebu lages det kabler for et kresent hifi-marked i Asia og store deler av verden. Men for nordmenn flest er kabelmerket Skogrand så godt som ukjent.

Vi treffer Knut Skogrand (44) på High End-messen i München, som pågår i disse dager. Skogrand er her for å vise fram høyttalerkabler, signalkabler og strømkabler som han markedsfører med vikingskip, stavkirker og oljeplattformer på nettsiden sin.

På med skeptikerbrillene

Og det er liten tvil om at det er kostbare saker vi snakker om.

Så nå kan de av leserne som mener at det er likegyldig hva slags ledninger man bruker i stereoanlegget feste setebeltene og ta på seg verneutstyret:

Den billigste kabelen koster nemlig 5000 kroner, mens den dyreste ligger på godt over 150.000.

LES MER: Derfor betyr kabelen praktisk talt ingen ting

DEN DYRESTE: Denne signalkabelen koster nesten 160.000 kroner. Men så er den jo flott å se på også... Foto: TORE NESET
DEN DYRESTE: Denne signalkabelen koster nesten 160.000 kroner. Men så er den jo flott å se på også... Foto: TORE NESET Vis mer- Hong Kong og Malaysia er de viktigste markedene for oss. Men også i andre steder i verden er interessen for produktene våre økende, sier Skogrand til Dinside.

Knut Skogrand har en lang karriere bak seg som musiker, komponist og artist innen en rekke sjangere.

- Dette, sammen med en sterk interesse for musikkgjengivelse, har fått meg til å gå inn i denne bransjen, forteller han.

LES OGSÅ: - Dette er mildt sagt useriøst!

Man blir ikke nødvendigvis rik verken av å spille musikk eller lage kabler til et knøttlite nisjemarked. Derfor har Skogrand også et annet bein å stå på: Han satser på kabler til kraftindustrien i Norge.

- Våre kabler gir mer effektiv energioverføring. Prinsippet er det samme som i lydkablene, men dette kan altså utnyttes også på andre måter.

Luft-teknologi

Hvor mye penger bruker du på kabler? (Avsluttet)
Er sånn midt på treet: Styrer unna de billigste og dyreste.(51%) 2791
Hører ikke forskjell, kjøper de rimeligste jeg finner(44%) 2394
Kun det beste er godt nok. Kjøper så dyre kabler at min bedre halvdel aldri må få vite prisen(5%) 281
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Skogrand kaller sin teknologi for «air dielectric», altså et luft-dielektrikum på norsk ingeniørmål. Et dialektrikum er en elektrisk isolator som polariseres når den blir utsatt for et elektrisk felt. I Skogrand-kablene skjer dette i løse lufta, om vi har tolket Skogrand rett.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt brum i lydanlegget

Skograndcables.com heter det for øvrig om kablene (oversatt med litt hjelp av Google Translate):

BEDRE STRØM? Skogrand lager også kabler som går fra stikkontakten og inn i for eksempel en forsterker. Foto: TORE NESET
BEDRE STRØM? Skogrand lager også kabler som går fra stikkontakten og inn i for eksempel en forsterker. Foto: TORE NESET Vis mer

Vi bruker materialer som balsatre, Ultra Pure Ohno Continuous Cast kobber (UP-OCC), polytetrafluoretylen (PTFE), bomull, tverrbundet polyolefin, perfluoralkoksy fluorkarbon (PFA), sølv, gull, silke og rhodium utelukkende for å perfeksjonere ytelse. Disse materialene har overlegne dielektriske eller konduktive egenskaper, eller en kombinasjon av egenskaper som vil tillate realisering av våre ledende luft-dielektriske konstruksjoner.

Utseendet teller også

Gresk for de fleste, kanskje. Men tydeligvis ikke for kunder i Kuala Lumpur og Singapore. For dem er det likevel ikke bare teknikken som teller, men også kablenes utseende.

De er unektelig flotte å se på, med utsmykninger på isolasjonen og forseggjorte plugger.

LES OGSÅ: Norske Tidal erobrer hifi-markedet

- Design er også et viktig element. Vi må huske på at dette er et luksusprodukt, i likhet med klokker, smykker og biler.

- Snakker ikke med slike folk

Og hva sier så den norske produsenten av eksotiske materialer til de som mener at «lisser» fra Clas Ohlson og Biltema er like bra?

- Slike folk snakker jeg overhodet ikke med. Det blir som å forsøke å fortelle en kristen at Satan er Gud. Om du først tror at det ikke er forskjell på kabler, så er det ingen ting som kan få deg til å akseptere noe annet, sier Skogrand med et overbærende smil.

LES OGSÅ: Slik er lyden i hifi-tempelet

Han vil ikke være ufin mot konkurrenter, og nevner derfor ingen navn. Men Skogrand legger ikke skjul på at det finnes nok av bløffmakere i denne bransjen.

- Det er bare å ta seg en tur rundt i messehallen her vi er nå. Noen blåser bare luft inn i en gummislange for å få den til å se stor og imponerende ut. Og mange av de tekniske påstandene holder ikke vann.

Flere nordmenn

Han er for øvrig ikke den eneste nordmannen som lager hifi-kabler.

LES OGSÅ: Betaler du for lyd du ikke kan høre?

- Vi er faktisk ganske mange. Rundt 50-60 stykker, vil jeg tippe. De fleste driver ren hjemmeindustri, men det finnes også aktører som konkurrerer internasjonalt, sier Skogrand.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!