Klipsch Reference On Ear vs Tiny Audio H.3

Den ene er tre ganger så dyr som den andre, men låter det nødvendigvis bedre?

<b>STOR PRISFORSKJELL:</B> Mens Tiny H.3 (i forgrunnen) bare koster 500 kroner, er prisen for Klipsch Reference On Ear hele 1795. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STOR PRISFORSKJELL: Mens Tiny H.3 (i forgrunnen) bare koster 500 kroner, er prisen for Klipsch Reference On Ear hele 1795. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommer- og reisesesongen er i gang, og mange ønsker å ha med seg musikken ut. Men hvor mye trenger du å betale for å få god lyd på hodet mens du ligger på stranda eller farter rundt i en sommervarm by?

Vi har prøvd to typiske ute-hodetelefoner i to helt ulike prisklasser.

Tiny Audio H.3, som har mottatt nærmest ekstatisk ros mange steder, får du får en 500-lapp. Den andre, Klipsch Reference On Ear, må du betale over tre ganger så mye for.

Man skulle kanskje tror at dette ble en urettferdig kamp, der den dyreste må vinne. Men så enkelt er det ikke alltid, og heller ikke her.

LES OGSÅ: Er en hodetelefon til 5000 verd pengene?

Begge er lettdrevne

Som vi tidligere flere ganger har påpekt, er kanskje den viktigste egenskapen ved hodetelefoner som skal brukes med mobiltelefon eller nettbrett at de er lettdrevne. Det vil si at de bør ha en følsomhet tett opp under 100 desibel ved 1 milliwatt.

De to hodetelefonene vi sammenligner her, er begge mer en tilfredsstillende i så måte.

Klipsch Reference On Ear kan skilte med hele 110db, mens Tiny Audio H.3 ikke ligger langt etter med 104db.


Impedansen er også den samme, 32 Ohm. Derfor er det litt overraskende at Tiny-luren subjektivt sett låter høyere.

Det tror vi har med konstruksjonen å gjøre. Tiny-hodetelefonen er lukket, noe som fører til at membranene og dermed lyden kommer nærmere ørene.

På Klipschene sitter det to porøse gummideksler mellom membranen og ørene. Dermed dempes lydnivået noe i forhold til Tinyens «direkte innsprøyting».

TEST: 8 hodetelefoner med aktiv støydemping

UKOMFORTABEL: Tiny H.3 har forbausende god lyd til prisen, men klemmer ubehagelig rundt ørene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
UKOMFORTABEL: Tiny H.3 har forbausende god lyd til prisen, men klemmer ubehagelig rundt ørene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Ene klemmer, andre behagelig

Klipsch ligger godt på øret. De faller ikke av ved fysisk aktivitet, men sitter heller ikke så stramt at det føles ubehagelig.

Tiny-hodetelefonen sitter også godt, men den klemmer ørene noe mer. Hvor ubehagelig dette føles vil selvsagt avhenge av øreformen. Men vi er flere i redaksjonen som begynte å kjenne ubehag etter noen få minutter.

BEHAGELIG: Klipsch-hodetelefonen er svært behagelig å ha på øret. I tillegg isolerer den godt mot støy. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BEHAGELIG: Klipsch-hodetelefonen er svært behagelig å ha på øret. I tillegg isolerer den godt mot støy. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Begge hodetelefoner har svært liten lekkasje til omgivelse, mens Klipsch tar prisen med god margin når det gjelder å blokkere for støy utenfra.

Tiny isolerer nesten ikke mot støy. Vi hørte faktisk biltrafikken like godt med og uten hodetelefonene på. Klipsch isolerer derimot ganske godt. Vi hørte fortsatt bilene, men støyen lå på et merkbart lavere nivå.

Begge hodetelefonene må berømmes for gode ledninger som ikke tjafser seg. Begge har mikrofon og svarknapp, mens bare Klipsch har fjernkontroll med volum. Denne fungerer imidlertid bare med Apple-produkter.

Når lyden teller mest: Tre ess fra Sony, Koss og Sennheiser

Imponerende lyd for lite penger

Lydmessig er Tiny H.3 en overraskende verdig utfordrer til sin langt dyrere rival. Bassen sitter som et skudd akkurat der den skal, fra 100 hz og oppover. Bassgitarer og elektronisk bass gjengis med riktig tyngde, uten at det blir kunstig eller slitsomt.

I toppen kan Tiny-hodetelefonen nok virke litt for avrundet, men også her må vi meddele godkjent. Detaljnivået kunne vært bedre. Dette er ikke hodetelefon for de som vil finlytte på nyansene i musikken.

Klipsch er langt livligere oppover, og ikke fullt så hissig i bassen. Her snakker vi om en langt mer forfinet lyd, noe som man jo kan forvente når prisen nærmer seg 2000 kroner.

PROPPEDUELL: RHA T10i mot Sennheiser Momentum In-Ear G

PRAKTISK: Tiny har som Klipsch tenkt på at ledningen skal vikles ut igjen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PRAKTISK: Tiny har som Klipsch tenkt på at ledningen skal vikles ut igjen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Må de spilles inn?

Men i forhold til for eksempel Sony MDR 1A, som vi testet før jul sammen med to andre hodetelefoner i samme klasse (mellom 1500 og 2000 kroner) er Klipschen litt blass i lyden.

Altså nesten det motsatte av hva vi ville forvente av en produsent som lager høyttalere av den friske, spillekåte sorten med vekt på trøkk og energi for rock og pop-folket.

De har en litt dump klang som går igjen på all slags musikk. En signatur som er der hele tiden, og som på sett og vis står i veien for musikkopplevelsen.

PEN: Klipsch-hodetelefonen tar seg godt ut. Fås også i svart. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PEN: Klipsch-hodetelefonen tar seg godt ut. Fås også i svart. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Nå må det sies at vi har spilt betydelig lengre på Tiny enn på Klipsch. Både høyttalere og hodetelefoner må ofte spilles inn før de låter optimalt.

Klipsch sine høyttalere skal for eksempel kreve hele 400 timer med disco-juling før de yter sitt beste. Om det samme er tilfelle med Reference On Ear, kan det jo tenkes at vi er for slemme med dem helt i starten.

Den store guiden: Hvilken hodetelefon skal jeg velge?

Dinside anbefaler Klipsch Reference On Ear.
Dinside anbefaler Klipsch Reference On Ear. Vis mer


Dramatisk forskjell

Uansett er det ingen tvil om at du får dramatisk mye bedre bærekomfort og støydemping med Klipsch enn med Tiny.

Lydmessig imponerer H.3 mer, og tar du den lave prisen med i betraktning blir den nærmest uslåelig.

Hvem av dem vi ville tatt med oss i ferien? Uten tvil Klipsch. Dersom praktisk bruk er viktigere enn tøffest mulig lyd, er de det beste valget.

Tiny er derimot et svært godt alternativ om du skal sitte på balkongen eller på stranda og spille musikk i kortere perioder. Dessuten sparer du surt opptjente feriepenger.

Testresultat

Tiny Audio H.3

Terningkast 4

Svært bra lyd i forhold til pris

Vonde å ha på seg, isolerer dårlig mot støy

Testresultat

Klipsch Reference On Ear

Terningkast 5

God lyd, svært god bærekomfort, god isolasjon mot støy, liten lekkasje

I denne prisklassen er det mange sterke alternativer. Prøv dem før du kjøper, så du vet om lydsignaturen passer deg.