Klar med Micro Four Thirds

En ny objektivstandard fra Panasonic og Olympus muliggjør små kameraer med utskiftbar optikk.

Publisert
Sist oppdatert

En av de store ulempene med dagens speilrefleks-kameraer er utvilsomt størrelsen. En annen er at det foreløpig ikke er mulig å gjøre videoopptakk med speilrefleks-kameraer, det nærmeste vi har sett så langt har vært fotoserier som i ettertid har kunnet legges sammen til noe som minner om video.

Mindre kameraer

Dette er Panasonic og Olympus godt i gang med å gjøre noe med. I første omgang har de utviklet en ny objektivstandard basert på Four Thirds-standarden som sitter i speilreflekser fra de to produsentene. Den nye standarden, Micro Four Thirds, har en objektivfatning som er redusert 6 mm i diameter, og kortere avstand mellom objektivfatningen og bildebrikken.

Resultatet blir mulighet for mindre kameraer med utskiftbar optikk, og to nye tilleggskontakter skal i følge Olympus gi både raskere autofokus og bedre Live View enn på konvensjonelle kameraer basert på Four Thirds. Samtidig understreker Olympus i en pressemelding at Micro Four Thirds er et supplement, ikke en erstatter til Four Thirds.

Kamerahus som er bygd rundt den nye standarden vil bruke egne objektiver, men kan også bruke eksisterende Four Thirds-objektiver ved hjelp av en adapter, noe som gjør at kjøpere av slike kameraer allerede vil ha et godt utvalg av objektiver å velge mellom fra starten.

Klar med Micro Four Thirds


Beste fra to verdener

I følge nettstedet Digit.no er det sannsynlig at Micro Four Thirds først og fremst blir å finne i kompaktkameraer, ikke ekte speilreflekskameraer. Dermed vil man kunne få det beste fra to verdener - kompakte kameraer med store bildebrikker og utskiftbar optikk, med videoopptak og ellers alle de andre egenskapene vi forventer å finne i et moderne kompaktkamera.

Og hvis du lurte - de nye kameraene som verken er fugl eller fisk vil mest sannsynlig bli omtalt som systemkameraer.

Du kan lese mer om Micro Four Thirds her.

Kilder:
Olympus
Digit.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer