Klar for Vista?

Skal du kjøpe ny PC og lurer på om den vil takle Windows Vista, eller må du vite om din nåværende maskin klarer brasene? Sjekk det ut.

Med nokså ujevne mellomrom kommer vi i DinSide med rapporter vedrørende utviklingen av Microsofts kommende operativsystem Windows Vista. Denne gangen tar vi for oss det eviggrønne temaet maskinvare kontra programvare. Du har kanskje hørt at du trenger en ny og dyr PC for å kjøre Vista bra, men stemmer det?

Dessverre for PC-selgerne: nei. Så å si alle nyere PCer er faktisk gode nok til Vista. Det store spørsmålet vil være om den er bra nok til å kjøre Vista Home Premium som jo kun er en av flere versjoner av operativsystemet. Premium-utgaven har nemlig "Windows Aero", et halvgjennomsiktlig brukergrensesnitt som krever litt mer systemressurser.

Maskinvarekrav

For å hjelpe, eller skremme færrest mulig, har Microsoft med sine partnere begynt å sette merkelapper på nye datamaskiner for å gjøre kundene oppmerksom på om maskinen er klar for Vista eller ikke. Som sagt, de aller fleste er gode nok, så det skal la seg godt gjøre å kjøpe en som ikke er "Vista Capable". Maskinvaremessig betyr dette at den minst har en 800 MHz prosessor, 512 MB RAM og en grafikkløsning som støtter DirectX 9.


I tillegg til "Vista Capable" finnes det også en bedre benevning. Med "Premium Ready" mener Microsoft at du skal få en... hm... mer "fullverdig" Vista-opplevelse. Det som er oppgitt som minstekrav her er 1 GHz prosessor, 1 GB RAM, DVD-ROM og en grafikkløsning med 128 MB minne. I tillegg kommer en harddisk på 40 GB, lydutgang og mulighet til å koble seg på internett. Dette er altså heller ikke all verdens krav, og det betyr jo at mange maskiner allerede vil være "godkjente" i så henseende.

Den nevnte grafikkløsningen må forresten kunne kjøre Windows Aero. Når det gjelder dette vil et forholdsvis nytt grafikkort med minimum 128 MB minne takle brasene. Også Intels integrerte løsning GMA 950 holder (men ikke GMA 900), så det betyr at din nye bærbare kanskje er utenfor faresonen likevel.

Men husk! Dette betyr ikke at du må løpe etter en maskin med et klistremerke. ALLE PCer som møter spesifikasjonene som nevnt over er enten "Vista Capable" eller "Vista Premium Ready". Så ved kjøp skal du ikke la deg lure av sleipe selgere som har plassert et klistremerke på en dyr maskin du egentlig ikke trenger.

Test din egen maskin

Hvis du fremdeles er usikker etter å ha lest alt dette så har faktisk Microsoft lagd et verktøy som sjekker om din datamaskin er klar for Windows Vista. Dette kan du laste ned og la gå gjennom din maskinvare og programvare for å finne eventuelle problemområder.

Til slutt bare minner vi på at Vista fremdeles er over et halvt år unna, noe som er lang tid i databransjen. Flere forandringer kommer til å finne sted, så det er ikke noe poeng i å ha det travelt med eventuelle oppdateringer.

Og mangler du tålmodigheten til å vente et halvår er det jo mulig å laste ned betaen og prøve selv!