Kjør Ubuntu fra USB-minneplugg

Og alt kan lagres på pluggen.

Å kjøre hele operativsystemet direkte fra CD eller DVD - uten behov for å installere noe som helst, har vært en mulighet for de fleste Linux-distribusjonene i en årrekke. De senere årene har det også blitt enklere å kjøre operativsystemet fra en oppstartbar USB-plugg/minneplugg, på PC-er som støtter det (les: Nær sagt alle PC-er de siste 5-6 årene).

Dette kan være en smart og risikofri måte å prøve ut funksjonaliteten før du eventuelt installerer operativsystemet på harddisken.

Kjørbart - og skrivbart

En såkalt "Live CD" er imidlertid kun lesbar, ikke skrivbar. Det betyr at endringer du måtte foreta deg vedrørende drivere, programinstallasjoner, språk og lignende, vil være borte så snart du skrur av datamaskinen. Det samme gjelder de fleste "Live USB"-løsningene, siden de vanligvis er en blåkopi av en "Live CD".

Ubuntu Linux er den mest populære gratis Linux-distribusjonen for tiden, og den kom nylig i versjon 10.04. DinSide har hatt fyldig dekning av begivenheten, blant annet i denne artikkelen. En av nyhetene i denne versjonen er muligheten til å lage en oppstartbar USB-minneplugg som tar vare på endringene du gjør.

Dermed trenger du i praksis verken CD/DVD eller harddisk for å få en fullverdig PC-opplevelse.

Denne USB-minnepluggen vil dessuten ikke være låst til én PC. Man kan dermed i praksis jobbe fra hvilken som helst PC, og alltid ha tilgang til alt man trenger - rett fra minnepluggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør du det

Først må du laste ned Ubuntu Linux fra Ubuntu.com. Her finnes flere versjoner å velge mellom, standard er "Ubuntu Desktop 10.04 LTS (32 bit)", som er et trygt valg i nær sagt alle tilfeller.

Når filen er lastet ned (ca 700 MB) må du lage en normal "Live CD" av den. I Windows Vista og nyere kan du høyreklikke på den nedlastede ISO-filen, og velge Åpne i, og Windows Disc Image Burning.

Starte PC-en med Ubuntu-CD-en i drevet, sørg for at PC-en er satt opp til å lete etter oppstartsfiler på CD/DVD først, eventuelt trykk F8 eller F12 for å velge oppstartsmedium like etter at du har skrudd på PC-en.

Når Live-CD-en er lastet, sett inn en USB-minneplugg med ledig kapasitet på minst 1 GB.

Velg fra menyen øverst System, Administrasjon, Verktøy for oppstartsdisk:

Kjør Ubuntu fra USB-minneplugg


Nå får du muligheten til å lage en oppstartbar USB-minneplugg. Nederst kan du velge å lagre dokumenter og innstillinger i reservert ekstraområde. Du kan velge å sette av mellom 128 MB til 4 GB:

Kjør Ubuntu fra USB-minneplugg


Klikk på "Lag oppstartsdisk"-knappen. Avhengig av hvor rask USB-minnepluggen klarer å skrive data, vil den påfølgende prosessen ta noe tid. I vårt tilfelle tok det 15 minutter.

Voila! Du har nå laget en oppstartbar USB-minneplugg med Ubuntu Linux på, der endringer lagres rett på pluggen.

Ledig plass på disken kan du bruke til andre ting, og kan fortsatt brukes i Windows, siden selve filsystemet er urørt:

Kjør Ubuntu fra USB-minneplugg


Du finner mer informasjon om Ubuntu Linux 10.04 i vår gjennomgang av nyhetene.