Kjør Photoshop i Linux

Vi har installert og kjørt Photoshop i Linux Mint med overbevisende resultat.

Følg denne oppskriften, så kan du kjøre Photoshop i Linux Mint og Ubuntu så fint som bare det.
Følg denne oppskriften, så kan du kjøre Photoshop i Linux Mint og Ubuntu så fint som bare det. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens mest anerkjente og sannsynligvis også mest utbredte bilderedigeringsprogram heter Photoshop, og kommer fra programvareselskapet Adobe. Programmet er laget for å fungere i Windows og MacOS, og slik har det alltid vært.

Mange er så avhengig av Photoshop at det er uaktuelt for dem å bruke andre plattformer i sitt daglige virke, for eksempel Linux.

For Adobe har aldri laget noen Photoshop for Linux. De har til og med uttalt at det aldri har vært på tale en gang, og de har heller ingen planer om å lage en slik versjon.

Løsningen på problemet

Men det er ikke dermed sagt at det ikke går an å kjøre Adobes bildebehandlingsprogram i Linux. Takket være en løsning kalt WINE, er det nemlig mulig å kjøre en rekke programmer som egentlig er skrevet for Windows. Vi skal ikke gå i detalj om hvordan dette er mulig, bare nøye oss med å si at Wine "lurer" programmene til å tro at de installeres og kjøres på Windows.

Slett ikke alle programmer lar seg installere på denne måten, heller ikke alle Photoshop-versjonene. Men én versjon fungerer i hvert fall meget tilfredsstillende: Adobe Photoshop CS2.

CS2 er ikke den nyeste versjonen. Ikke nest- eller tredjenyeste heller. Programvaren kom på markedet i 2005, men er fortsatt meget kapabel på de fleste områder knyttet til avansert bildebehandling, ikke minst når det kommer til (automatisk) fargekorrigering, arbeid i lag og å automatisere repeterende oppgaver via script.

Og hvis du mener å ha lest om Adobe Photoshop CS2 den siste tiden, er sjansene store for at du husker riktig. I forrige uke ble nemlig programvaren gjort fritt tilgjengelig på Adobes nettsider, noe du kan lese om i denne artikkelen. Det viste seg imidlertid at Adobes intensjon ikke var å gi bort programvaren gratis, nedlastingen var beregnet på brukere som allerede eide lisens. Likevel har Adobe lagt ved en nøkkel som kan benyttes til å installere Photoshop CS2, og alt ligger fortsatt åpent og tilgjengelig.

Slik gjør du

Dersom du bruker Ubuntu Linux eller Linux Mint, og eier en slik lisens, kan du installere programvaren i Linux ved å følge denne lille veiviseren:

1. Installer Wine-pakken. Du finner den i programvaresenteret i Ubuntu/Mint. Søk bare etter Wine, og trykk på Installer.

2. Åpne et kommandovindu og skriv følgende: winetricks gecko corefonts vcrun6, og trykk Enter. Dette vil sette i gang installasjon av ting som må være på plass for å kunne bruke Photoshop CS2 i Linux. Prosessen tar typisk noen minutter.

3. Høyreklikk på Photoshop-installasjonsfila som du har lastet ned (PhSp_CS2_English.exe), og velg Open with - WINE Windows Program Loader.

4. Følg installasjonsveiviseren, tast inn produktnøkkelen din når du får spørsmål om det.

Hvis alt har gått etter planen kan du nå kjøre Photoshop i Linux. Du finner programmet på programmenyen.

Photoshop og andre Windows-programmer du installerer i Wine blir liggende under Annet (Other) på programmenyen i Linux Mint.
Photoshop og andre Windows-programmer du installerer i Wine blir liggende under Annet (Other) på programmenyen i Linux Mint. Vis mer


Lykke til!

Samleside: Linux