Kjør Linux som et Windows-program

Live-CD direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi omtaler stadig nye Linux-distribusjoner her på DinSide, stadig mer velfungerende operativsystemer for deg som ser etter et alternativ til Windows og Mac OS. Og det har blitt svært mye enklere de siste årene å prøve Linux uten å måtte forlate Windows helt.

Du kan for eksempel kjøre såkalte Live CD-er, der operativsystemet kjøres helt og holdent fra plate, og ikke gjør noe som helst med innholdet på harddisken din, eller du kan installere Linux i en virtuell maskin. Men selv disse mulighetene kan oppfattes som gresk for hvermansen, og det er her det lille gratisprogrammet MobaLiveCD kommer inn i bildet.

Programmet, som bare er på 2,5 MB og ikke krever installasjon, sørger rett og slett for å emulere en PC - direkte i Windows, og dermed "lure" Live CD-en til å tro at det faktisk kjører direkte mot maskinvaren.

Samleside: Linux.

Slik går du fram

Etter at du har lastet ned og startet MobaLiveCD kan du laste ned en eller annen Linux ISO-fil, for eksempel Slax (200 MB). Så trykker du ganske enkelt på "Run the LiveCD"-knappen, blar deg fram til ISO-filen, og trykker "Åpne".

Du kan også velge eventuell USB-minneplugg, hvis du har operativsystemet liggende der.

Og vips, så starter lastingen, og etter noen minutter kan du bruke Linux som om det var et vanlig Windows-program:

image: Kjør Linux som et Windows-program


Før lastingen får du også spørsmål om du vil lagre eventuelle endringer i en virtuell harddisk, slik at filer og innstillinger blir værende permanent selv når du avslutter Live CD-sesjonen.

Litt tregt

Det eneste vi har å utsette på MobaLiveCD er at det ikke virker som en særlig ytelsessterk løsning. Men ønsker du bare å teste ut hvordan en Linux Live-CD fungerer på enkleste mulige måte, fungerer det helt greit.

Du finner mer informasjon og kan laste ned MobaLiveCD fra http://mobalivecd.mobatek.net/en/.

Les også: Lag din egen Linux-minneplugg