Kjøpetips for billig bærbar

Det er skolestart og tusener handler bærbar PC for første gang. Vi kan ikke velge for deg - men litt hjelp til selvhjelp skal du få.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daglig får vi henvendelser på e-post fra lesere som skal trenger PC i en eller annen form og lurer på om vi kan anbefale en modell. Disse lyder som regel omtrent slik: "Jeg trenger en bærbar med god skjerm og skal bruke den til Word, se film og fikle litt med Photoshop. Hva skal jeg kjøpe?"

Det er alltid hyggelig å bli spurt om råd, men i tillegg til at vi har begrenset med tid og kapasitet blir beskrivelser som de over alt for vage. Det blir ganske enkelt veldig mange modeller å velge mellom som gjør nytten.

Så i denne lille guiden skal vi prøve å gi deg litt hjelp til å velge en billig bærbar i prissjiktet fra omtrent 4 til 8 tusenlapper.

image: Kjøpetips for billig bærbar


Vårt første rådet går forresten på akkurat dette med pris:
Ikke kjøp den aller billigste bærbare du finner. Ved å gå opp en tusenlapp fra bunn-nivået vil du i de aller fleste tilfeller få en mer moderne og bedre PC - og vil få mer glede av maskinen over lenger tid.

I vår generelle handleguide for bærbare nevnte vi at det å kartlegge behovene var viktig. Skal du handle en billig bærbar er det enda viktigere ettersom lav pris kommer til en eh... pris, nemlig den at maskinen ikke vil være god på alle områder.

Det viktigste er å finne ut hva slags krav som settes til portabilitet - altså vekt, størrelse og batterilevetid - samt hva den skal brukes til. Er planen å bruke den en del til spilling vil du for eksempel legge mer vekt på grafikkløsningen enn du vil til annet bruk.

Stor eller liten?

Det første du må bestemme deg for er hvor stor bærbar du er ute etter - noe som hovedsaklig styres av størrelsen på skjermen - og naturlig nok vil vekt og størrelse følge hverandre.

Som en hovedregel kan vi derfor si at jo mer du har tenkt å dra rundt på maskinen, jo mindre bør den være. Men de minste aktuelle maskinene (12-tommere) er også de som gjerne koster mest.

image: Kjøpetips for billig bærbar


Andre igjen flytter sjelden på datamaskinen og velger seg derfor en 17-tommer. Disse har gjerne numerisk tastatur og noen har plass til en ekstra harddisk. Større skjerm er også en fordel dersom du for eksempel ser mye film, men de trekker også litt mer strøm.

Den gyldne middelvei, og de billigste maskinene, finner du blant 15-tommerne, som typisk veier rundt tre kilo. Ha også et øye til 14-tommere, disse føles gjerne like store som 15-tommerne men gjerne har en halv kilo lavere vekt.

En ting som også er verd å merke seg er skjermens oppløsning. Billigere PCer med bredskjerm har gjerne 1280 x 800 piksler, så husk at en 15 tommers skjerm med denne oppløsningen ikke får plass til mer på skjermens skrivebord enn en 12" med samme oppløsning. Trenger du mer plass til vinduene på skjermen må du opp i oppløsning - og gjerne litt opp i pris.

Operativsystem

image: Kjøpetips for billig bærbar


Kjøper du en bærbar PC fra en av de store produsentene kommer den fiks ferdig med operativsystem, enten Windows XP eller Vista. Sistnevnte er nyere og mer forseggjort, men også "tyngre", altså at den krever litt mer av maskinvaren. Har du planer om å handle den aller billigste bærbare du får tak i vil nok derfor XP være et bedre valg.

Når det gjelder Office-pakken koster dette som regel ekstra, men OpenOffice er et glimrende og gratis alternativ - samt tilgjenglig på norsk. Last ned her.

Prosessorvalgets kvaler

I det laveste prissegmentet har du faktisk en rekke valg. Du får riktignok ikke noe fartsmonster, men vi har et par tips likevel. For det første bør du om mulig gå for en dobbeltkjerneprosessor. En prosessor med to kjerner vil enklere kunne jobbe med flere ting samtidig, og spesielt i det tyngre Vista vil du kunne merke dette.

En annen ting er at Intels enkeltkjerneprosessor Celeron M - som er vanlig i de aller billigste bærbare - mangler en teknologi kalt SpeedStep (AMD-prosessorer har noe lignende som kalles PowerNow!). Prosessorer som har dette kan senke hastigheten når de ikke har stor belastning, noe som fører til redusert strømforbruk. Og det betyr igjen mindre varmeutvikling og at maskinen holder lenger på batteridrift.

Om hva en prosessor er og hvorfor du trenger en leser du om her.

RAM (minne) - hvor mye er nok?

image: Kjøpetips for billig bærbar


Så å si alle nye bærbare - ja selv de til rundt fem tusen - kommer i dag med minst 1 GB minne. Dette vil være nok for de fleste brukere siden billige bærbare uansett ikke er råskinn når det gjelder ytelse, men spesielt Vista-brukere som liker å bytte mellom mange programmer vil nok merke forskjell ved å gå til 2 GB.

Er du virkelig på lavbudsjett og ender opp med 512 MB RAM minner vi for øvrig om ReadyBoost som kan være en nødløsning - men dette fungerer altså kun på Vista.

RAM kommer som kjent på små kretskort kalt moduler, og de aller fleste bærbare har to plasser for slike minnemoduler. Ender du som så mange opp på 1 GB RAM og har planer om å oppgradere med mer senere kan du være smart og be om å få en minnemodul på 1 GB i stedet for to moduler på 512 MB. Da holder det med å kjøpe en ekstra modul, og du slipper å bytte ut de gamle.

God grafikk?

Har du planer om å bruke maskinen mye til å spille med - da noen av de nyere 3D-spillene - vil du nok ikke bli fornøyd med en av de aller billigste maskinene. Normalt sett finner vi nemlig integrerte grafikkløsninger på billigmaskinene, og disse klarer ikke de tyngre spillene.

Integrerte grafikkløsninger holder generelt sett til det meste fra normal bruk til videoredigering og filmavspilling - og i tillegg bruker de minst strøm. Men merk at ikke alle integrerte løsninger takler Vistas Aero-grensesnitt like godt.

image: Kjøpetips for billig bærbar


Dedikerte grafikkort må i det minste til for de gode spillopplevelsene, og til det anbefaler vi minimum et ATI X1400, nVidia GeForce Go 7400 eller et i nVidia GeForce 8400M-familien. Dedikerte kort gir altså økt grafikkytelse, men på tross av teknikker for lavt strømforbruk vil de altså bruke noe mer strøm enn integrerte løsninger.

Les også: Grafikkort-guide for bærbare

Harddisken - ikke så viktig

Størrelsen på harddisken er på nye bærbare mellom 60 og 250 GB, med 120 til 160 GB som mest vanlig. I praksis bør du la dette være den siste og minst viktige faktoren når du kjøper bærbar PC. Selv "kun" 80-100 GB er nemlig mer enn nok for operativssystemet, programfiler og en god del bilder og musikk.

Har du planer om å fylle opp disken med filmer vil den uansett bli full før eller siden, og da utvider du selvfølgelig med en billig ekstern harddisk. På den kan du putte alle filene du egentlig ikke trenger.

Bevares, det er fremdeles en fordel å velge en bærbar med så stor harddisk som mulig, men ikke la det gå på bekostning av en langt bedre prosessor, bedre grafikkløsning eller mer RAM.

Ekstra råd på tampen

Spesifikasjoner er en ting, det er gjerne verre med ting som ikke enkelt lar seg måle. Blant annet har vi viftestøy, som igjen er forbundet med strømforbruket og varmen dette avgir. Dette er det umulig å bedømme i en nettbutikk eller et overfylt butikklokale en lørdags formiddag.

Er lite støy det viktigste er det smart å velge en bærbar med integrert grafikk og moderat prosessor (ikke Celeron M som jo mangler SpeedStep) - men dette gir ingen garanti. Denne konfigurasjoen vil for øvrig også gjerne være den som gir lengst holdbarhet på batteriet, men her er det mange faktorer som spiller inn, og forskjellige fabrikanter måler på forskjellig måte, så de tallene du får presentert i butikken må tas med et visst forbehold.

Her med det store batteriet på 6 celler.
Her med det store batteriet på 6 celler. Vis mer


For slike ting er det derfor smart å lese tester av den aktuelle PCen.
Våre tester av bærbare finner du her.

Er du student og ikke til stadighet vil krige om plassene i nærheten av stikkontaktene bør du i det minste holde deg unna de minste batteriene med 3 celler. 6 celler er et minimum for noen timer, og 9 celler kan holde en dag med forsiktig bruk. Men husk at store batterier også veier og koster noe mer.

Vi vil også minne om at Apple MacBook kan være et godt alternativ for den som har råd.
Vi gikk grundig gjennom dens mulig- og umuligheter i sommer.

Glem for øvrig ikke at ingen modeller passer for absolutt alle. Det er også derfor du har så mange å velge mellom - på godt og vondt.

Vi ønsker deg til slutt lykke til med å plukke ut en bærbar som passer akkurat for deg.

Les også: hjelp til ord og uttrykk for deg som handler bærbar PC.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!