Det er et stort utvalg av PCer og annen hjemme- underholdning i de store butikkjedene.
Det er et stort utvalg av PCer og annen hjemme- underholdning i de store butikkjedene.Vis mer

Kjøperåd

Det selges over en halv million PCer i Norge hvert år. En større og større andel av disse går til privatpersoner. Hvis du skal kjøpe deg din første PC eller bytte ut en gammel, er det et enormt utvalg å velge mellom.

Vi har lenge ment at du først skal finne ut hva du skal bruke en PC til før du kjøper den. Deretter gjelder det å finne riktig programvare som løser dine problemer. Husk programvare er heller ikke gratis. Til slutt trenger du en PC som kan kjøre programvaren på en effektiv og fornuftig måte.

LES OGSÅ:

Hjemme-PCen

Hjemmebrukerne har på mange måter mer til felles enn kontorbrukerne. En hjemmebruker har vanligvis tre hovedformål med anskaffelsen av en PC: Internett, underholdning og hjemmekontor. Vi har derfor tatt utgangspunkt i disse behovene i våre anbefalinger.

Internett

La det være helt klart: alle nye PCer i dag er kraftige nok til å brukes mot Internett. Alt du trenger er et modem eller ISDN-kort og den rette programvaren. Husk at programvare til å koble seg opp mot Internett, enten er gratis eller følger med operativsystemet. Alle nye PCer leveres med operativsystem ferdig installert. Noen PCer inkluderer også et Internettabonnement som du også trenger for å koble deg opp.

Underholdning

En PC har i dag store muligheter for å underholde deg eller hele familien.

Spill er en aktuell mulighet og krever de aller kraftigste PCene for å komme til sin rett. Spillene blir aller best med et kraftig grafikkort. Moderne spill har en meget stor grad av realisme og hyppige innslag av levende video.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PCen kan også brukes til å se film. I dag finnes DVD-formatet som en rekke PCer kan vise. Noen PCer har DVD som standard og de fleste andre kan utvides til DVD for mellom 2000 og 3000 kroner. Noen PCer kan også kobles til TVen så hele familien kan se en DVD-film.

Det er også gode lydmuligheter på en moderne PC. Det som tidligere bare befant seg i avanserte lydstudioer, kan nå utføres på en vanlig PC. Alle PCer kan i dag spille musikk-CDer og med en CD-brenner kan du spille inn dine egne. PCene leveres med små høyttalere, men hvis du vil ha bedre lyd, kan du koble den til stereoanlegget.

Ta med jobben hjem

En av de enkleste oppgaver en moderne PC kan utføre er vanlig kontorarbeide. Tekstbehandling og regneark er vanlige oppgaver. Ved å kommunisere med jobben over Internett, kan du flytte overtidsarbeidet hjem og det blir ingen krise hvis du må være hjemme med et sykt barn en dag. Pass på at du har de rette programmene og forbindelsen i orden før behovet oppstår.

Hvem skal betale

Det blir mer og mer vanlig at arbeidsgiver sponser de ansattes hjemme-PCer. DinSide Økonomi har skrevet mye nyttig rundt dette temaet og har laget en egen kalkulator som viser deg hva du sparer på å samarbeide med arbeidsgiver.

De billigste PCene

Av og til dukker det opp supertilbud i avisen. En av de store utsalgsstedene dumper lageret med fjorårets modell. Prisen er ofte helt nede i 5000 kroner. Skal du velge en slik PC? Hvis du bare skal på Internett, vil en slik PC holde en stund. Sørg i alle fall for at den har minst 64 MB internminne. Minne er på mange måter den aller viktigste egenskapen ved en billig PC. Når alt annet er bunnskrapt, sørg for at du har nok minne. Husk også at behovet har en tendens til å vokse etter at du har fått maskinen i hus og du ser mulighetene.

Hvem skal du ringe?

De færreste er eksperter på PCen sin. Dagens maskin- og programvare er så omfattende og kompliserte at selv ekspertene blir sittende fast av og til. Hva gjør du hvis PCen ikke starter en dag?

Mange leverandører tar betalt for å svare på spørsmål via dyre teletorgnummer. Andre leverandører har fri brukerstøtte det første året. Hvis du har en god venn som kan stille opp kan det være nok, men sørg for at vennskapet holder også etter at problemene er løst.

For de aller billigste PCene er ikke brukerstøtte inkludert. De fleste leverandører har så pressede marginer at de ikke har råd til å hjelpe deg mer enn det loven krever. Spør forhandleren om dette før du kjøper.

Prøv maskinen

Selv om det ikke er lett å stå i en butikk å prøve en PC, er det likevel en del du kan kontrollere. Hvis du skal se DVD-filmer på PCen, be om å få det demonstrert. Hvis utsalgsstedet også har vanlige DVD-spillere, sørg for å sammenligne med en av disse. Det aller beste er om PCen har TV-utgang og den kan kobles til samme TV.

Hvis det er et spill du kjenner og som du har spilt mye, ta det med til butikken å be om å få prøvd det på den aktuelle maskinen. Det er viktig å sammenligne den med spill og programmer som du har føling med fra før.

Mange av de store kjedene og alle postordrefirmaene har retur og bytterett. Bruk denne hvis du er i tvil om hvilken maskin du skal velge. Pass på at du har tid til å bruke maskinen i prøvetiden.

Ikke kjøp maskinen for tidlig

Det er en kjent sak at PCene alltid synker i pris. Hvis du skal tenke slik vil du aldri få deg noen PC. Likevel bør du aldri kjøpe en PC rett før en periode du ikke har tid eller anledning til å bruke den. Kjøp aldri en PC rett før du skal ut og reise selv om det er aldri så billig. Hvis en leverandør dumper lageret, skyldes det alltid at det kommer nye, raskere og billigere maskiner rett etterpå.

Sørg for å få siste dagspris. Mange sentrale komponenter i PCen faller i pris hver måned. Andre komponenter som internminne er mer sesongavhenig. Minne er alltid billig om sommeren og dyrt om vinteren. Prisen på minne har allerede doblet seg siden i sommer.

Lytt til ekspertene

Selv om du ikke kjenner alle detaljene ved en PC, kjenner du kanskje noen som gjør det? Det er lurt å ta de med til butikken. Likevel skal du selv stille spørsmålene og la eksperten holde seg i bakgrunnen til å begynne med. Pass på at du får svar på det du lurer på før samtalen går over hodet på deg!

Og ikke minst må du lese våre råd og tester her på DinSide.