Kjøperåd for bærbar PC

Mens det i dag er fullt mulig å anskaffe seg stasjonære PCer til 6-7.000 kroner, er det nesten ingen bærbare PCer til salgs for under 10.000. Den noe høyere prisen på bærbare PCer gjør det ekstra viktig å vite nøyaktig hva du trenger – og hva du ikke trenger – når du skal gjøre det vanskelige valget.

DinSide har nettopp gjennomført en grundig test av en rekke populære bærbare PC-modeller, og vi er rett og slett imponerte over utviklingen, både med hensyn til ytelse, utstyrsnivå og prisutvikling siden forrige test i fjor. Men det er fortsatt lurt å tenke igjennom en del ting før du går til innkjøp av bærbar PC, og vi gir deg her noen nyttige tips.

Den rykende ferske testen finner du her.

Bærbare PCer koster fortsatt langt mer enn stasjonære maskiner med samme kraft. Ikke bare må komponentene være mindre (og dermed dyrere), men selve boksen må også tåle en støyt. Skjermen til en bærbar PC koster i tillegg mer å produsere enn ordinære skjermer til stasjonære PCer.

Bærbar PC som stasjonær PC?

Det er nok bare et mindretall av de som bruker bærbar PC som alltid er på farten. De fleste vil bruke mye tid foran PCen på egen kontorplass. Spørsmålet blir dermed: hvilke løsninger finnes for deg som ønsker best mulig arbeidsforhold på kontorplassen og samtidig en PC-løsning med bærbarhet?

Det har skjedd mye på bærbar-fronten siden denne modellen så dagens lys... Vis mer

God stasjonær pluss billig bærbar PC:
Du får som sagt mer kraft og lagringskapasitet hvis du kjøper stasjonær PC. Og anskaffer du deg en billig bærbar PC i tillegg som fungerer som notatblokk og reservemaskin mens du er ute på tur eller tar med deg arbeidsoppgaver hjem, kan regnestykket bli ganske hyggelig. Bruker du for eksempel ca. 12.000 på en bærbar PC på tilbud, ca. 10.000 på en stasjonær PC og ca. 1500 for nødvendige kort og kabler for koble disse to maskinene sammen, har du ditt eget effektive kontor for 23.500. Velger du å anskaffe deg enda billigere stasjonær PC, kan du presse deg under 20.000.

Ulempen med denne løsningen er at du må innarbeide gode rutiner for å overføre viktige filer mellom disse to maskinene. Det finnes programvare for å gjøre nettopp dette, og du finner også etter hvert greie løsninger i Windows til formålet.

Den kanskje største fordelen med en slik løsning er sikkerhet: Skulle noe skje med harddisken til din bærbare PC (og det har skjedd med mange brukere av bærbare PCer), vil du ha alle filer i god behold på harddisken i din stasjonære PC.

Billig eller mellomdyr bærbar PC pluss stasjonært ekstrautstyr:
Men du trenger ikke å ha en egen stasjonær PC for å få en stasjonær følelse når du arbeider på egen kontorplass. Alle bærbare PCer i salg har porter for å koble til ekstern skjerm, tastatur og mus. Mens du arbeider, vil du da kunne dytte din bærbare PC bort i en krok eller til og med plassere den i en skuff.

Prismessig kommer denne løsningen heldig ut. Du kan lett anskaffe en OK 17"-skjerm, tastatur og mus for til sammen 2.500,- inkl. mva. I tillegg kan det hende at du også må kjøpe en splittkabel, ettersom bærbare PCer normalt bare har én utgang for eksternt tastatur og mus. En slik kabel kan være vrien å skaffe, men bør ikke koste mer enn et par hundrelapper. Din leverandør av bærbar PC bør vite hvor du kan henvende deg for å skaffe en slik. Du kan eventuelt koble mus eller tastatur til en av PCens USB-porter.

Mellomdyr eller dyr bærbar PC som eneste maskin:
OK, du kan bruke en billig PC som din eneste PC. Og det vil trolig fungere helt fint. Men skal en bærbar PC gi deg ordentlig komfort i arbeidssituasjonen, vil du måtte bla opp noen ekstra tusenlapper.

Det du da kan regne med å få, er en større og bedre skjerm, et førsteklasses tastatur og totalt sett god ytelse. Du bør også forvente at din ekstra investering gir deg en mer solid maskin, som gjerne tåler en del knuffing og et uhell eller to.

Men dette blir fort dyrt, og du bør være forberedt på å bla opp 20.000 og opp for en slik maskin.

Oppgraderingsmuligheter

Hva med å oppgradere din bærbare PC? Det er selvsagt mulig. Du kan både kjøpe ny harddisk og ekstra internminne. I tillegg kan du kjøpe eksternt utstyr som kobles via PCMCIA, USB, USB 2.0 eller FireWire-porter, som harddisker, CD-brennere osv.

Regn med at interne harddisker til bærbare PCer vil koste en god del mer enn harddisker for stasjonære PCer for samme lagringskapasitet, men her har prisene sunket kraftig den siste tiden. Minnebrikker koster gjerne 3-5 ganger mer enn tilsvarende for stasjonære PCer.

Kjøp for fremtiden eller kjøp billig?

En venn av meg ga for noen få år siden følgende råd til en annen venn: Skal du være sikker på at PCen din ikke blir utdatert, må du kjøpe det beste som finnes på markedet. Selv hadde han da investert til sammen 70.000 kr i en bærbar PC med 486-prosessor, ekstra stor harddisk (noen hundre MB) og ekstra minne.

Saken er imidlertid at det ikke er mulig å kjøpe PC for fremtiden. Du må kjøpe en PC som dekker dine behov og i de neste 12 måneder, verken mer eller mindre.

Grunnlaget for dette rådet er at all ekstra kraft og ekstrautstyr som du kjøper i dag, vil falle så mye i pris at du vil få kjøpt det til en langt lavere pris om et år. Det kan derfor være mye å spare på å anskaffe seg en moderat priset PC som akkurat dekker dine behov i dag, og heller kjøpe en ny bærbar PC om et år som dekker de behov du eventuelt har fått i tillegg da.

Men dette blir dyrt, svindyrt. Det er ikke uten grunn at IT-sjefer ofte regner med at totalkostnadene med bærbare PCer er to-tre ganger så høye som for stasjonære PCer,

Lenker:
Til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best