Kjøpe ny PC eller oppgradere?


Er det best å kjøpe ny pc eller skifta gamle deler?

Håvard

Datadoktoren svarer

Heisann.

En eviggrønn problemstilling, dessverre uten fasitsvar. Dette kommer helt an på hva slags datamaskin du har fra før, og hva du forventer deg av forbedringer.

Men noen retningslinjer kan jeg jo gi:
Først, finn ut hva som plager deg med din nåværende maskin. Er det noe du kan sette fingeren på, som for lite harddiskplass eller at den ikke har nettverkskort? Er du fornøyd med den ellers og det kun er noe slikt som er galt så er det jo en god oppgraderingskandidat. Vil du derimot si du ganske enkelt er misfornøyd med den trege, gamle, bråkete PCen er det kanskje en bedre ide å kjøpe ny.

Det andre du må se på er de fysiske oppgraderingsmulighetene. Kjøpte du en liten ferdig-PC så er det en god mulighet for at den er vanskelig å oppgradere uten å måtte nedgradere først, som å kvitte seg med det eksisterende minnet for å få plass til det nye, eller at du må fjerne modemet for å få plass til et firewire-kort.

Det tredje du må se på er PCens alder. Grovt sett kan vi si at PCen er grei å oppgradere i et par-tre år etter at du kjøpte den ny. Etter det begynner det som regel bli problematisk å finne for eksempel egnede prosessorer, eller at hovedkortet ikke støtter grafikkortet eller minnet du har tenkt å kjøpe. Da ender du plutselig opp med nytt hovedkort, prosessor, grafikkort og RAM, som lett får en flaskehals med en gammel, sliten harddisk. Det er på dette punktet du innser at det kanskje er like greit å bytte hele skaberakket...

Og sist, ta i betraktning dine datakunnskaper. Hvis du overhodet ikke har peiling så kan det være en god ide å spørre noen som vet litt mer. Ellers risikerer du å bruke penger på en oppgradering som ikke virker eller er mer eller mindre uten effekt.

Når alt dette er sagt, så får du mye PC for pengene om dagen, og den gamle kan alltids selges til en filleonkel som ikke leser denne spalten. Det er vel derfor våre PC-tilbud alltid er populære.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar