Kjøpe laserskriver? Sjekk tonerprisen først

Sjekk prisen på tonerkassetten før du velger laserskriver. Hvis ikke risikerer du en dyr overraskelse.

I elektrovarehusene og nettbutikkene finnes det i dag flere laserskrivere som koster helt ned mot 1.000 kroner. Innkjøpsprisen er altså lav. Det samme kan imidlertid ikke sies om tonerkassettene, som de fleste eiere av laserskrivere før eller siden blir nødt til å kjøpe. Derfor bør du sjekke prisen på tonerkassettene før du velger skriver. Foto: Per Ervland
I elektrovarehusene og nettbutikkene finnes det i dag flere laserskrivere som koster helt ned mot 1.000 kroner. Innkjøpsprisen er altså lav. Det samme kan imidlertid ikke sies om tonerkassettene, som de fleste eiere av laserskrivere før eller siden blir nødt til å kjøpe. Derfor bør du sjekke prisen på tonerkassettene før du velger skriver. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av oss har en tendens til å legge stor vekt på pris når vi handler, uansett om det er hus, bil, TV eller vaskemaskin det dreier seg om. Og prisbevissthet er selvsagt i utgangspunktet en god egenskap å ha. Det er imidlertid viktig å aldri se seg blind på pris. For eksempel er det viktig å huske at innkjøpsprisen - eller investeringskostnaden - for mange produkters vedkommende ledsages av løpende utgifter, eller driftskostnader.

Godt eksempel

En skriver er et typisk eksempel på et produkt der driftskostnadene i de fleste tilfeller overstiger investeringskostnaden. Dette gjelder ikke minst laserskriverne, som de siste årene har blitt stadig rimeligere og derfor har blitt et stadig mer aktuelt alternativ til blekkskrivere også i privatmarkedet.

Inntil 1.300 kroner

I elektrovarehusene og nettbutikkene finnes det i dag flere laserskrivere som koster helt ned mot og til og med under 1.000 kroner. Innkjøpsprisen er altså lav. Det samme kan imidlertid ikke sies om tonerkassettene, som de fleste eiere av laserskrivere før eller siden blir nødt til å kjøpe. I motsetning til blekkskrivernes patroner, som oftest koster mellom 50 og 300 kroner, koster tonerkassetter vanligvis mellom 500 og 1.300 kroner. En tonerkassett kan altså i enkelte tilfeller koste omtrent det samme som selve skriveren.

Selger skrivere med tap

Lefdal er blant butikkene som selger laserprintere helt ned i 995 kroner.
Lefdal er blant butikkene som selger laserprintere helt ned i 995 kroner. Vis mer


Hvorfor er det slik? Etter å ha snakket med en rekke kilder har vi fått bekreftet at priskonkurransen på skrivermarkedet er beinhard. Så hard at vi har kommet over følgende påstand fra en troverdig kilde: - Det er ingen stor hemmelighet at produsentene for mange av skrivernes vedkommende ikke tjener penger før kunden har kjøpt blekk eller tonerkassetter både tre og fire ganger.

Grunnet den knallharde konkurransen i det frie skrivermarkedet selges altså mange skrivere med tap. Og for at regnestykket skal gå opp, må dette tapes hentes inn et annet sted. Resultatet er svært store påslag på blekk og toner.

En av våre kilder serverte også følgende tommelfingerregel: - Jo billigere printer, jo dyrere toner.

Sjekk prisen først

«- Det er ingen stor hemmelighet at produsentene for mange av skrivernes vedkommende ikke tjener penger før kunden har kjøpt blekk eller tonerkassetter både tre og fire ganger.»


Vi tør ikke påstå at nevnte utsagn gjelder hundre prosent. Det vi imidlertid trygt kan lese ut av disse påstandene, er at du aldri bør kjøpe laserskrivere før du har sjekket prisen på kompatible tonerkassetter. Det samme gjelder selvsagt også blekkskrivere - sjekk prisen på blekkpatroner først.

Et viktig poeng her er selvsagt å tenke gjennom hvordan skriveren vil bli brukt. Hvis du regner med å bruke skriveren svært sjeldent, kan det hende at det faktisk lønner seg å velge den rimeligste skriveren, selv om toneren er dyr. Hvis du derimot regner med å bruke skriveren aktivt i mange år, vil tonerkostnadene veie tyngre enn innkjøpsprisen.

Hvilke tonerkassetter passer?

Hvis du tilhører sistnevnte kategori, så bør du først lete deg frem til tre-fire aktuelle skrivere. Deretter går du inn på skriverprodusentenes nettsider og finner ut hvilke tonerkassetter som er kompatible med de ulike modellene du har valgt ut.

Så har tiden kommet for å finne ut hva de ulike tonerkassettene koster. Flere av skriverprodusentene oppgir "prisindikasjon" på sine nettsider. I tillegg kan du lete etter priser hos de store nettbutikkene, da mange av disse fører tonerkassetter.

Komplisert

Her er det imidlertid viktig å holde tungen i rett munnen. Vi skal nemlig ikke legge skjul på at toner-prisundersøkelser er meget komplisert.

For det første er det mange av produsentene som opererer med såkalte returprogrammer. Tonerkassetter knyttet til returprogrammer er som regel noe rimeligere enn dem som ikke er det.

For det andre må du være klar over at laserskrivere ofte er kompatible med flere ulike tonerkassetter.

For det tredje er det svært viktig å være klar over at tonere har ulik kapasitet. For eksempel finnes det tonerkassetter som kun lover 1.000 sider, mens andre lover mer enn 20.000 sider (når 5 prosent av arket dekkes av toner).

Pris delt på sidetall

Hos Komplett kan du få kjøpt laserprintere helt ned i 649 kroner.
Hos Komplett kan du få kjøpt laserprintere helt ned i 649 kroner. Vis mer


For å få sammenlignbare tall må du derfor dele prisen med det oppgitte sidetallet. For eksempel fant vi tonerkassetten Canon FC E30 på mpx.no til 1.599 kroner. Den oppgitte kapasiteten er 4.000 sider. Ved å dele 1.599 på 4.000 får vi en kostnad på 40 øre per utskrift.

I samme nettbutikk fant vi tonerkassetten Canon FX-3 til 799 kroner. Denne har en oppgitt kapasitet på 5.000 sider, noe som gir en sidekostnad på 16 øre.

Hvilken sidekapasitet skal du velge?

Som vi nevnte over, er det altså mange laserskrivere som er kompatible med flere tonerkassetter. Vanligvis vil forskjellen mellom tonerkassettene utelukkende bestå i ulik fyllingsgrad, noe som igjen gir ulik sidekapasitet.

Hvis du regner med å bruke skriveren svært aktivt, bør du fokusere på tonerne med størst kapasitet. Dette fordi disse ofte er rimeligere per utskrift. For eksempel finnes det to ulike tonere for HP-skriveren LaserJet P2055d. Den minste koster 815 kroner og har oppgitt kapasitet på 2.300 sider - noe som gir en sidekostnad på 35 øre. Storebror koster nesten dobbelt så mye - 1.495 kroner. Til gjengjeld har den en nesten tre ganger så stor kapasitet (6.500). Dermed blir sidekostnaden 23 øre.

Hvis ditt utskriftbehov derimot er svært begrenset, bør du heller fokusere på kassettene med lavest kapasitet og pris. Dette fordi vi må anta at selve skriveren har en begrenset levetid og at du derfor ikke vil få glede av en kassett med stor kapasitet før skriveren gir seg.

Farge: Enda mer komplisert

De fleste tonerkassettene koster mer enn de billigste laserprinterne. Enkelte koster mye mer.
De fleste tonerkassettene koster mer enn de billigste laserprinterne. Enkelte koster mye mer. Vis mer


Vi har i denne artikkelen konsentrert oss om svart-hvitt-skrivere. Hvis du vurderer en farge-laserskriver, blir det hele enda mer komplisert - og enda dyrere. Farge-laserskrivere bruker nemlig fire tonerkassetter (svart, gul, cyan, magenta).

"Bonus-utskrifter"

Når du så omsider har fått gått til anskaffelse av en skriver og maskinen sier fra om at kapasiteten begynner å bli lav, er det på tide å ta ut tonerkassetten og vende den litt opp og ned for å fordele tonerpulveret. Deretter setter du den inn igjen og vil ofte bli belønnet med noen ekstra utskrifter.

Prissjekk - igjen

Så er det på tide å gå til innkjøp av en ny tonerkassett. I den sammenheng bør du være klar over at det kan være hundrelapper å spare på å sjekke prisene i ulike nettbutikker. Vær forøvrig oppmerksom på at det finnes flere nettbutikker som har spesialisert seg på blekkpatroner og tonerkassetter, uten at disse nødvendigvis alltid er billigst. Og husk å legge inn porto- og leveringsomkostninger i regnestykket før du velger hvor du skal handle.

- Jeg sjekket jo tonerprisene før jeg kjøpte printeren!, tenker du kanskje nå. Joda, men ting endrer seg oppsiktsvekkende raskt i netthandelens verden. Det er langt i fra sikkert at den nettbutikken som var billigst for noen måneder siden fortsatt er prislederen.

Kilder: Komplett.no, MPX.no, Canon Norge, Hewlett-Packard Norge (HP), Lexmark Norge

Artikkelen ble første gang publisert november 2009.