Kjøling


Av: André Kristoffer Dahl

En vesentlig del av overklokkingens kunst går på kjøling, siden lav temperatur øker sjansene for at overklokkingen skal lykkes. Det finnes i dag et utall av forskjellige kjøleløsninger – den vanligste formen er vifter. Alle maskiner har i utgangspunktet en eller flere vifter: vanlige steder er i strømforsyningen, i kabinettet, på prosessoren, på grafikkortet og ofte er det også en liten vifte på brikkesettet.

Skal du overklokke er det viktig å passe på temperaturene. Når du setter opp klokkefrekvensen og øker spenningen (Volten) til en komponent vil varmeutviklingen øke. Ved normal overklokking av prosessorer burde du passe på litt når du kommer godt over 60 grader. Ved rundt 90 grader kan du ofte gjerne vinke ha det til prosessoren. Grafikkort tåler som regel mer varme, men det er veldig avhengig av type og modell.

Et godt program til å overvåke temperaturene til de ulike komponentene er SpeedFan. Alle som seriøst vurderer å overklokke burde absolutt ha dette eller et liknende program, for eksempel CPUCool. Sistnevnte overvåker riktignok kun temperaturmålinger for prosessoren.

Moderne prosessorer, hovedkort og grafikkort setter heldigvis selv ned farten eller skur seg helt av når temperaturen blir kritisk høy. Systemer som bare tar fyr er altså ikke noe vi ser... så ofte. :-)


Vifter

Den vanligste formen for kjøleløsninger er som sagt vifter. Det finnes i dag et enormt utvalg av vifter, med forskjellig størrelse, støynivå og evne til å flytte luft. Disse festes normalt på egnede vifteplasser på innsiden av kabinettet, og selvfølgelig rett på de varmeste komponenene som grafikkort og prosessor. Det er også viktig å passe på er at du har en god luftstrøm gjennom kabinettet. Bruk gjerne teip eller strips til å feste kabler et sted der de ikke er i veien for luftstrømmen.

Det er normalt å sende mer luft inn i kabinettet enn det som trekkes ut, slik at det skapes et lite overtrykk i kabinettet. Dermed begrenses problemet med støv i kabinettet. Når det gjelder størrelser på viftene avhenger dette av hva slags vifteplasser ditt kabinett har. Vanlige vifter har en diameter på 80 mm., de litt større er på 92 mm. og de største er gjerne på 120 mm.

Når det kommer til støy er det mange som har krav til en stillegående maskin. Det er selvsagt helt individuelt hvor mye støy du mener er greit, men en god huskeregel er at støynivåer på over 21 dB ofte er godt hørbart.

Vannkjøling

Vannkjøling var inntil nylig nærmest forbehold entusiastene, men i det siste har flere og flere vanlige forbrukere tatt i bruk slike systemer. Kort og godt går vannkjøling ut på å kjøle ned de ulike komponentene med vann, og dermed få en tilnærmet støyfri PC.

Det er imidlertid ingen hemmelighet at elektriske komponenter ikke er spesielt glad i vann, så her må du sørge for at alle vannledningene er helt tette, spesielt i skjøtene. Vannkjøling er imidlertid en komplisert sak, så vi vil ikke gå nærmere inn på det her.

Andre igjen eksperimenter med olje...

Neste: BIOS som klokkeverktøy-->