Kjøler for de tøffeste gutta

Dette må være overklokkerens drømmekjøler!

Varme kan være et stort problem, spesielt i PCer som er er satt sammen av heftige komponenter. Blir temperaturen for høy, kan det føre til ustabiliteteter og dramatisk kortere levetid. Løsningen for deg som er glad i superfart har naturligvis vært god kjøling. Ulempen er naturligvis at god kjøling som regel er forbundet med vifter, og vifter som skal kjøle godt har gjerne en tendens til å bråke.

Så mens vi venter på at noen skal finne en genial måte å utnytte den lave utendørstemperaturen vi faktisk omgir oss med i 3/4 av året, må vi altså lete etter gode alternativer. Vannkjøling er blitt populært - men vifter er enklere å forholde seg til. Det er her denne løsningen fra Cooler Master kommer inn i bildet.

Den gigantiske kjøleren GeminII veier nesten 850 gram, men skal til gjengjeld løse flere utfordringer knyttet til kjøling og støy.

Kjøler for de tøffeste gutta


Det er altså snakk om en prosessorkjøler, men de to 12 cm-viftene på toppen dekker så mye og flytter så mye luft at de faktisk fungerer som kjøling for hele PCen, inkludert både hovedkort, harddisk(er) og kanskje til og med grafikkortet.

Store vifter og lav omdreiningshastigher er selve nøkkelen til å holde støyen på et akseptabelt nivå. Vifter følger ikke med, men med anbefalte vifter fra produsenten skal ikke kjøleløsningen generere mer støy enn rundt 20 dBA, som knapt er hørbart. Og da snakker vi ikke om puslete kjøling, men om kjøleeffekt som langt overgår standardkjøleren/viften som følger med nye prosessorer, i følge Cooler Master.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve kjøleren er laget av kobber, og seks varmerør pluss en svær aluminiumsplate med riller på toppen leder varmen effektivt bort fra prosessoren. De to viftene på toppen måler altså 12 cm hver i diameter, og det kan bli vanskelig å få plass til løsningen i kabinettet. Derfor kan viftene forskyves horisontalt etter behov.

Men i tillegg må du ha et kabinett med minst 10 cm avstand fra prosessor til sidedekselet, og her bør det i tillegg være luftehull for å dra full nytte av løsningen.

Kjøler for de tøffeste gutta


Kjøleren kommer i versjoner for alle nyere, aktuelle prosessortyper, og i følge Cooler Master skiller det så mye som 14 grader mellom standardkjøleren fra Intel og GeminII etter en halv time med full belastning på en Intel Core 2 Extreme X6800. Det burde love bra for alle som interesserer seg for ekstrem overklokking...

Vi fikk melding om den nye kjøleren i går, men pris og tilgjengelig er foreløpig dessverre ikke kjent.