Kjedemail - fleip eller fakta?

Fikk en epost som jeg skal videresende for å unngå at MSN-kontoen min stenges. Det er vel tull?

Hei!

Fikk en kjede-mail som jeg lurte på om har hold i virkeligheten. Har kopiert den så du kan se. Dette må da være sprøyt? Som alle andre kjede-mailer...

Mvh Siv

Her er mailen:

"Hei! Dette er Andy og John, MSN: planleggerne. Beklager forstyrrelsen, men vi holder på å stenge msn. Dette på grunn av at altfor mange uforstående mennesker tar ibruk alle våre navn (en person lager flere forskjellige brukere), vi har kun 578 forskjellige navn igjen. Har du lyst til å stenge brukeren, IKKE SEND DETTE VIDERE. Har du lyst til å beholde
brukeren SEND DENNE MAILEN TIL ALLE DU HAR LAGT TIL. Dette er ikke tull. Vi stenger brukeren. Send videre takk. DU SOM IKKE SENDER DENNE MAILEN VIDERE, BRUKEREN DIN VIL BLI STENGT OG DU BLIR NØDT TIL Å BETALE £10.00 FOR VIDERE BRUK. SEND TIL ALLE PERSONER DU HAR LAGT TIL. NÅ VET DU HVA DU SKAL GJØRE. IKKE TA PÅ VIDERESEND eller SVAR. KOPIER HELE MAILEN. GÅ TILBAKE TIL INBOX OG KLIKK NY OG LEGG TIL. TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN.

Hei alle sammen. Jeg sender vanligvis ikke slike mailer som dette videre,
men jeg har sjekket på internett og det er sant. Fra og med 1.11 må vi
betale for å bruke MSN og mail helt til vi sender denne til minst 18 av
personene vi har lagt til. Gå selv og se på adressen:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/1189119.stm
Når du har sendt denne til minst 18 personer blir msn mannen din blå. Trykk ikke på videresend, for det er ofte folk ikke bryr seg om det. Takk for oppmerksomheten"

Artikkelen fortsetter under annonsen

Datadoktoren svarer

Hei Siv,

Som alle andre kjedemailer jeg har hatt dumpende ned i mailboksen på et eller annet tidspunkt så er også dette sprøyt. Det er såpass mange tegn i teksten som tyder på dette at jeg ikke er sikker på hvor jeg skal begynne og avslutte, så jeg hopper like greit til den delen som gir akkurat denne kjedemailen et snev av kredibilitet: lenken til en artikkel på BBC sine nettsider. Denne bekrefter til en viss grad bekrefter historien, så det er kanskje ikke rart noen vil videresende denne sånn for å være på den sikre siden.

Men fem sekunders de detektivarbeid på BBC-artikkelen er nok: sjekk datoen. Artikkelen er nemlig skrevet i 2001, i tiden rett etter dotcom-døden. Alle prøvde å finne nye måter å tjene penger på Internett, og selv Microsoft hintet om å ta seg betalt for noen gratistjenester.

Mer om dette kan du faktisk lese om på BBC, de har nemlig også en egen artikkel om akkurat dette kjedebrevet.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar