Kjappere reinstallasjon av PC?

Dagens spørsmål:

Takk for fin spalte.

Jeg har følgende spørsmål :
Hvordan kan man enkelt lage en CD for å reinstallere programvare?

Bakgrunn :
Jeg formaterer ofte harddisken for å legge inn windows og andre programmer på nytt. Har ganske mye utstyr og dette er derfor tidkrevende. Jeg ønsker å lage en CD som kopierer alt inn på harddisken. Hvis jeg setter opp maskinen med win 98, alle drivere, Microsoft office og Coreldraw, finnes det da noen enkel måte å lage en CD som kopierer seg selv til harddisken uten å måtte bruke diskimage og dos osv?

På forhånd takk
Hilsen Kjell Magne

Datadoktoren svarer:

Selv om du ønsker å unngå å lage et diskimage av disken, er det faktisk dette som virkelig er den raske metoden. Det er også andre alternativer, og ett av dem (som er gratis) er gjengitt under. Problemet med denne metoden er at den kan være litt treg.

Alternativ 1: Lynraskt men dyrt

Det aller beste alternativet for deg er å bruke et egnet program som tar et komplett "bilde" (eng. image) av hele harddisken med alt innhold. Et program vi har svært gode erfaringer med, er DriveImage. Dette programmet lager en komplett backup av en hel harddisk, men ulempen er at denne må legges på en annen disk (eller et annet dertil egnet medium). Det beste er derfor å kjøpe en billig harddisk i tillegg, til nettopp til dette formålet.

Når vi eksempelvis tester grafikkort, installerer vi et standard oppsett i vår testmaskin på denne måten. Det tar under 10 minutter, helt komplett og fiks ferdig. Denne løsningen bør ikke koste mer enn ca. 2.000 kroner inkludert disk og programvare.

Lesertips: I løpet av dagen (28. januar) har vi fått en rekke eposter fra lesere som viser til at det er en enda billigere løsning enn DriveImage. Det er programmet Norton Ghost, som også kan reinstallere en image fra CD-ROM. Funksjonaliteten er den samme som i DriveImage. Denne siden har mer informasjon om dette programmet.

Alternativ 2: Tregt men gratis

En OK -- og gratis -- løsning er å bruke Backup-programmet som følger med Windows 98. Dette programmet har en komplett rutine for å ta backup av Windows, med alle drivere, programmer og innstillinger. Når du skal tilbakeføre oppsettet, er det en liten rutine i DOS som hjelper deg i gang.

Tilbakeføringen fungerer i to steg:
1. Først reinstalleres Windows med et spesielt installasjonsskript fra Windows-CDen.
2. Deretter tilbakeføres programmer og alle innstillinger for grafikkort, CD-brenner og alt mulig annet som var installert på maskinen. Det er svært viktig at du ikke bruker en backup som er tilpasset annen maskinvare enn den som faktisk finnes på maskinen (har du f.eks. byttet ut grafikkortetet, kan du få problemer).

Hvis du allerede har backup-programmet installert, ligger det i Start/Programmer/Tilbehør/Systemtilbehør. Hvis det ikke er installert, må du legge det inn ved hjelp av "Legg til/Fjern programmer" i kontrollpanelet. Backup-programmet er plassert under kategorien systemtilbehør.

Når programmet er installert, kan du ta en komplett backup av hele maskinen, som så kan brennes på en CD. Når du gjør dette, er det svært viktig at du sjekker at kopien også får med registerfilen i Windows (Klikk Options, advanced når sikkerhetskopien opprettes). Sikkerhetskopien havner i en fil som kan brennes på en CD.

Når oppsettet skal tilbakeføres etter reformatering av disken, trenger du CDen med Windows 98 og CDen med sikkerhetskopien.

I katalogen Setup\Tools\Sysrec på Windows-CDen, finner du en batch-fil som heter Pcrestor.bat. Denne filen startes når maskinen skal settes opp på nytt. Prinsippet er at Windows 98 installeres i basisversjon, og går rett over i backup-programmet for tilbakeføring av sikkerhetskopien du har på CDen. Alle opplysninger om dette finner du i en tekstfil i samme katalog.