Kjapp redigering på nettcafé

Når du er ute på tur, er det ikke alltid du har Photoshop tilgjengelig der du sitter. Sannsynligvis har du ikke en gang rettigheter til å installere selv det enkleste bildebehandlingsprogram, men hva gjør vel det?

På ferietur er det greit å kurere abstinensene med en nettcafé. Da kan du sjekke mail, hva som skjer i Norge og selvsagt svippe innom DinSide, og kanskje har du noen der hjemme som kunne ha glede av å få tilsendt et par bilder fra ferieturen?

Som regel ønsker du å gjøre noen tilpasninger først - nedskalere dem, for det første, siden det er litt ufint å sende flere megabyte med bildefiler pr. mail, og kanskje vil du beskjære dem, slik at du slipper å få med alle ølboksene på bordet ved siden av deg der du sitter og smiler på din første interrailtur.

Problemet er selvsagt når PCen på nettcafeen hverken har Photoshop eller PhotoFiltre installert, og han bak skranken rister oppgitt på hodet når du prøver å forklare at du gjerne skulle ha installert et program. Da kan gode råd være dyre.


Heldigvis finnes det løsninger. En av dem er Pixoh.com; et nettsted som lar deg laste opp et bilde (eller bruke ett du har funnet på nettet), for deretter å gjøre enkel bildebehandling og lagre bildet på nytt. Bildestørrelsen er begrenset til 10MB eller 5000x5000 piksler; en ganske raus "begrensning", med andre ord.

Enkel, men effektiv bildebehandling

Bildebehandlingen er av enkleste sort, men brukervennligheten er upåklagelig og tar ti sekunder å forstå. Så snart du har lastet opp bildet, ligger det på "skrivebordet". Da kan du velge om du vil skalere, beskjære eller rotere bildet. Skalering skjer ved at du enten kan strekke bildet i høyden eller bredden, eller ta tak i ett av hjørnene for å bevare aspektet.


Beskjæring foregår på samme måte. Her kan du trekke i hjørnene for å beholde aspektet på utvalget ditt, eller dra i sidekanter og topp og bunn til du har fått ønsket utsnitt. Et dobbeltklikk lagrer endringen din. Rotering skjer med nitti grader av gangen.


Og kanskje det beste - du kan angre når som helst; faktisk så mange ganger du vil helt tilbake til utgangspunktet og tilbake igjen (redo).

Det mest avansete finner du under "adjust"-menyen. Her kan angi ønsket bredde og høyde direkte, stille lys og kontrast, samt skarpe opp bildet og stille kulør, metning og fargestikk.

Til slutt kan du lagre bildet; enten i JPEG-format, som PSD, TIFF eller eksportere det rett til ditt område på Flickr dersom du har konto der.


Tjenesten er gratis og krever ingen registrering. Planen er å utvide med mer funksjonalitet etter hvert, og det kan du være med på å stemme på her.