Kindle er først og fremst for lesehester

Amazon har planer om å gjøre "alle bøker som noensinne er skrevet" om til ebøker, men norske bøker må du foreløpig vente en stund på.

<B>SLIK SER DEN UT:</B> Kindle har en seks stommer stor skjerm som bruker såkalt "elektronisk blekk" for å vise innholdet i bøker og aviser. Nå kan den også bestilles til Norge.
SLIK SER DEN UT: Kindle har en seks stommer stor skjerm som bruker såkalt "elektronisk blekk" for å vise innholdet i bøker og aviser. Nå kan den også bestilles til Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amazon.com har solgt bøker nesten like lenge som Internett har eksistert. Ok, det er en liten overdrivelse, men de har holdt på siden 1995, og 14 år i nettsammenheng er nesten som 14 hundeår omgjort til menneskeår. De har dessuten solgt elektroniske bøker i "5-6 år", som Amazons visepresident for digitale medier, Steven Kessel, fortalte da han tok turen til Oslo i går for å presentere bokgigantens elektroniske bokleser, Kindle.

Det er ikke noe nytt produkt han viste fram. Kindle har allerede vært tilgjengelig på amerikanske markedet i to år, men har så langt vært utilgjengelig for bruk utenfor USA. Fra og med i går begynte derimot Amazon å selge Kindle til internasjonale kunder, inkludert Norge.

Kan ikke kjøpes her

Det betyr ikke at Kindle kan kjøpes i norske butikker. Den elektroniske bokleseren må bestilles fra Amazon.coms nettsider, men ettersom Amazon inkluderer norsk moms i prisen skal det etter sigende ta relativt kort tid før den havner i norske postkasser.

Enheten som Steven Kessel hadde med seg demonstrerte blant annet hvor særdeles behagelig det er å lese tekst som vises fram ved hjelp av såkalt elektronisk blekk. Denne teknologien har den enestående fordelen at den ikke bruker batterikapasitet når en tekstside først er hentet fram, noe som betyr at det eneste som trekker strøm på Kindle er aktiviteter som å bla, søke i tekst, slå opp i den engelske ordboka eller i Wikipedia, eller å laste ned bøker via den innebygde 3G-forbindelsen.

Ikke Wlan

I FARTA: Kindle er ment å være reisevennlig. Med plass til rundt 1500 bøker har du litt å velge mellom på for eksempel ferie.
I FARTA: Kindle er ment å være reisevennlig. Med plass til rundt 1500 bøker har du litt å velge mellom på for eksempel ferie. Vis mer


Kindle har altså ikke Wlan. Du behøver ikke noe SIM-kort eller ekstrautstyr for å bruke 3G-funksjonen, nettforbindelsen skal fungere i samme øyeblikk som du skrur på Kindle for første gang. Kessel kunne fortelle at de har en avtale med den amerikanske mobiloperatøren AT&T, som forhandler fram avtaler med utenlandske teleoperatører om bruk av 3G-nettet til nedlasting av bøker.

Det løper ingen ekstrakostnader under nedlasting, prisen for datatrafikk er bakt inn i prisen for e-bøkene. Dette er noe av forklaringen på at utenlandske brukere, inkludert nordmenn, må betale et par dollar mer for e-bøker sammenliknet med amerikanske Kindle-kunde.

Med en lagringskapasitet på 2GB påstår Amazon at enheten kan lagre rundt 1500 bøker. Tilhører du typen som fnyser av litteratur som er under 600 sider blir kapasiteten noe mindre, men det er ikke dramatiske forskjeller det er snakk om. Tekst tar svært lite plass sammenliknet med for eksempel mp3-filer, for ikke å snakke om videofiler.

- 250.000 bøker

Hvis du skaffer deg en Kindle i dag, kan du ifølge Amazon-visepresident Steven Kessel velge mellom rundt 250.000 bøker. Ingen av disse er norske, det er på det nåværende tidspunkt kun engelskspråklige som er å få kjøpt i Amazons Kindle-butikk.

På spørsmål om Amazon forhandler med norske forlag om å gjøre norske bøker tilgjengelig i Kindle-butikken, svarer Keller høflig avvisende:

- Det er vanskelig å si når lokalt innhold blir tilgjengelig, og vi kommenterer heller ikke hva vi eventuelt gjør og ikke gjør i forhold til lokale forhandlinger.

MANGEL: Kindle mangler norsk tastatur. Når det eventuelt kommer kan ikke Amazon svare på.
MANGEL: Kindle mangler norsk tastatur. Når det eventuelt kommer kan ikke Amazon svare på. Vis mer


Som norsk Kindle-kunde kan du uansett meske deg med over 85 amerikanske og internasjonale aviser, alle engelskspråklige, inkludert giganter som New York Times, britiske Daily Telegraph, franske Le Monde og den tyske avisa som kan få enhver tunge til å miste motet: Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mangel på kontakt?

Som vi allerede har vært inne på er den internasjonale versjonen av Kindle bare å få kjøpt via amerikanske Amazon, og det betyr at alle mottar samme utgaven. Du får med andre ord ikke med norsk støpsel.

Det er ikke nødvendigvis noe stort poeng, ettersom adapter fra amerikansk til norsk stikkontakt kan kjøpes for en rimelig penge, og uten særlig mye innsats, i norske butikker. Kindle kan også lades via USB-inngangen på en PC eller Mac, så hvis du for eksempel har en USB-lader liggende kan naturligvis den brukes sammen med Amazons bokleser.

AVIS: Slik ser en avisside ut i Kindle, her representert med den britiske tabloiden Daily Mail.
AVIS: Slik ser en avisside ut i Kindle, her representert med den britiske tabloiden Daily Mail. Vis mer


Kindle har heller ikke norsk tastatur eller engelsk-norsk ordbok. Det første er det vanskelig å gjøre noe med når du først har kjøpt enheten, det siste er noe som kan ordnes gjennom senere programvareoppdateringer.

I den internasjonale versjonen mister du også en del av de eksperimentelle funksjonene som Amazon har rullet i USA, inkludert muligheten for å surfe på vanlige nettsider. Hvor vidt det kommer eller ikke til Norge kunne ikke Steven Kessel svare på, og det gjenstår å se hvor mange amerikanere som faktisk bruker en nettleser som bare kan vise 16 gråtoner. Farger finnes naturlig nok ikke på den seks store Kindle-skjermen, ettersom den elektroniske blekkteknologien foreløpig er forbeholdt gråtoner.

Kjapt gjort

Når du bestiller elektroniske bøker skal nedlastingen ifølge Amazon skje på "under 60 sekunder". Vi fikk demonstrert et enkelt bokkjøp, og nedlastingen var under optimale dekningsforhold over på rundt 10 sekunder.

Amazons ferskeste Kindle, Kindle DX, er en større og bedre utgave av den elektroniske bokleseren, men Steven Kessel kunne foreløpig ikke si noe om denne versjonen i det hele tatt vil bli internasjonalt tilgjengelig.

- DX er en mer avansert versjon av Kindle, som i utgangspunktet er forbehold spesialister og andre som har særegne behov på en bokleserenhet. Kindle er den enheten som selger overlegent best av de to, og derfor har vi valgt å lansere den internasjonalt, sier Kessel.

NB! Idet denne artikkelen skrives blir det kjent at Amazon skrur ned prisen på den internasjonale Kindle-utgaven med 20 dollar, slik at prisen blir identisk med den amerikanske versjonen - 259 dollar pluss frakt og moms.

Norsk pris blir da totalt 2024 kroner med dagens dollarkurs.

DinSide.no kommer tilbake med test av Kindle etter hvert.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!