KidZui - en nettleser for barn

Med denne installert trenger du ikke å følge med på barna dine hele tiden.

Barn blir stadig yngre første gang de slipper til bak mus og tastatur, og de trenger ikke lang tid for å finne ut nok om nettet til å "snuble" innom både det ene og det andre.

I tillegg finnes det mange fristelser der ute, og undertegnede har selv vært på utrykning til flere familier der husets yngstemann har lastet ned litt for mye slik at spionvare og andre uhumskheter har inntatt maskinen.

Blir du spionert på?

For å komme sånne situasjoner i forkjøpet, kan det være greit å ha KidZui installert. Dette kan du installere både som en utvidelse til Firefox, eller som en helt egen nettleser dersom du bruker Windows. En fordel med å installere dette som en utvidelse til Firefox, er at programmet da "låses" på topp, og at du som forelder kan sette opp programmet slik at et passord er påkrevd for å gå ut av det.

Grunntanken bak KidZui er at alt innhold som er tilgjengelig i nettleseren skal være godkjent på forhånd. Dette er basert på voksne menneskers frivillige innsats, som gir ulike nettsteder og nettinnhold klarering i forhold til om de er barnesikre; det være seg bilder så vel som YouTube-klipp.

Facebook er sunt for barn

Visuelt levner KidZui liten tvil om at den er myntet på barn - her er alt veldig fargerikt, og nettleseren kommer klar med snarveier til et hav av barneinnhold, både fra Disney, Nickelodeon, Cartoon network og så videre. Barnet kan lage seg en såkalt avatar (en personlig figur) som representerer dem når de prater med sine venner på nettet. Det vil si - direkte prating er det ikke, men man kan dele lenker til morsomme ting med sine venner.


De voksne kan følge med

Med hver barnekonto kan du også opprette en voksenkonto der du kan få rapporter om aktivitet og tidsbruk, hva som er søkt etter og så videre. Det er selvsagt en diskusjon i seg selv hvorvidt man skal overvåke barna, men vi vil i utgangspunktet råde til at man i hvert fall sier i fra på forhånd at man kan se hva som er blitt gjort. Når du logger på med voksenkontoen kan du også styre hvilke nettsteder det er greit at barnet besøker ut over de som allerede er klarerte, som du legger til i en såkalt "white list".

Guide: Barn og spill

KidZui er gratis å laste ned, men finnes også som betalversjon der du får tilgang på utvidet funksjonalitet. Den koster $40 pr år.

Du kan laste ned Firefox-utvidelsen her eller besøke http://kidzui.com/ for å laste den ned som en egen nettleser.