<strong><STRONG>SPILLER PENT:</strong></STRONG> KEF Muo er rett og slett en høyttaler for feinschmeckere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SPILLER PENT: KEF Muo er rett og slett en høyttaler for feinschmeckere. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

KEF Muo

Sjelden har vi hørt like pen lyd fra en Bluetooth-høyttaler.

Publisert
Sist oppdatert

Den britiske høyttalerprodusenten KEF er godt kjent blant mange HiFi-interesserte.

Selskapet, som ble startet i 1961, er blant annet kjent for den patenterte Uni-Q-løsningen, der diskantelementet er plassert midt i mellomtoneelementet.

Det er plassbesparende, i tillegg til at det sikrer at både mellomtone og diskant kommer fra nøyaktig samme posisjon, i stedet for at de to elementene er adskilt slik at lyden kommer fra forskjellige steder.

LES OGSÅ: Slik får du trådløs lyd i alle rom

Bluetooth-variant av den gjeveste høyttaleren

Testresultat

KEF Muo

Svært pen lyd med godt detaljnivå (spesielt i diskanten), virker kvalitesmessig robust, delikat design, relativt god batteritid (12 timer), lades med micro USB

Noe høy pris


Den gjeveste høyttaleren i KEFs sortiment er utvilsomt den gedigne Muon-høyttaleren. Med et unikt design signert Ross Lovegrove har den en timeglassform og er bygget i aluminium. Hver høyttaler veier 115 kilo, de er to meter høye og prislappen er i størrelsesorden én million kroner for paret.

LES OGSÅ: 20.000 kroner gir deg enormt flott bass i kompakt format

Denne høsten har imidlertid selskapet lansert sin første Bluetooth-høyttaler, og den heter nesten det samme. Man ser tydelig at KEF Muo drar inspirasjon fra sin gigantiske storebror, både hva gjelder navn og design.

<strong><strong>TUNG:</strong></strong> Med 800 gram i relativt kompakt format, oser det kvalitet av KEF Muo.
TUNG: Med 800 gram i relativt kompakt format, oser det kvalitet av KEF Muo. Vis mer


Timeglassformen fra Muon går nemlig igjen i mønsteret i høyttalergrillen på forsiden, og på innsiden finnes også her selskapets Uni-Q-løsning omtalt over. Der sitter det to 50mm-mellomtoneelementer, med diskantelementer plassert i midten, samt en passiv bassradiator som står for de dypeste tonene.

På utsiden går det i børstet aluminium, med gummiføtter i bunnen for å sikre friksjon mot underlaget. Du kan også bruke høyttaleren stående på den ene kortsiden.

Enkel betjening

Mens enkelte høyttalere har et vell av knapper og brytere (vi ser på deg, ja, Sound Blaster Roar), har KEF holdt seg til det aller nødvendigste på Muo.

På den ene siden finner du to volumknapper, en strømknapp og en Bluetooth-knapp, som du holder inne om du ønsker å pare Muo med en ny enhet. Strømknappen kan for øvrig lyse i flere farger for å indikere hvor mye batteri som gjenstår på enheten.

<strong><strong>FIRE KNAPPER:</strong></strong> Volum, av og på, samt en paringsknapp. KEF Muo har ikke noen ekstra fiksfakserier, men kan spille i stereo om du har to.
FIRE KNAPPER: Volum, av og på, samt en paringsknapp. KEF Muo har ikke noen ekstra fiksfakserier, men kan spille i stereo om du har to. Vis mer


Muo har dessuten NFC, slik at du kan berøre den med en kompatibel telefon for å gjøre paringen enda enklere. Det må vi imidlertid innrømme at vi ikke klarte med vår testtelefon, en Nexus 6P, men heldigvis er Bluetooth-oppsettet ganske fort gjort uansett.

På baksiden finner du to innganger – en til strøm (micro USB) og en til lyd (3,5mm) om du heller foretrekker kabel enn Bluetooth. KEF Muo støtter for øvrig Bluetooth AptX, som gir bedre lydkvalitet og mindre forsinkelse.

Batteritiden er oppgitt til 12 timer, og det tar tre timer å lade den fra 0-100 om du bruker den medfølgende laderen (2A). Positivt er altså at dette er en helt vanlig micro USB-kabel.

LES OGSÅ: Test av seks Bluetooth-høyttalere

Detaljert og god lyd

<strong><strong>TO INNGANGER:</strong></strong> Micro USB (til lading) og AUX-inngang om du heller vil bruke kabel.
TO INNGANGER: Micro USB (til lading) og AUX-inngang om du heller vil bruke kabel. Vis mer


Vi blir høyst imponerte av lyden fra den lille krabaten fra KEF. Høyttaleren spiller forholdsvis nøytralt, men har et forbausende godt detaljnivå; spesielt i de øvre frekvensene, der vokalsentrerte låter som Melody Gardots «Baby I'm a fool» gir vokalisten en nærhet få andre høyttalere av denne typen kan matche.

Det er også godt med punch i bassen takket være det passive elementet i midten, og den høres også stram og kontrollert ut. Til ren festmusikk vil man nok foretrekke en litt større fylde i de lavere frekvensene, men det er selvsagt også et spørsmål om fysisk størrelse.

Vi opplever Muo som en høyttaler som bevarer kontrollen også på høyt volumnivå, selv om det er tydelig at trykket tones litt ned på de aller høyeste voluminnstillingene. Side om side med Logitech UE Megaboom har vi jevnt over opplevd Muo som mer detaljert på det meste av det vi har spilt, men med Flukes «Atom bomb» på aller høyeste voluminnstilling leverer Logitech-høyttaleren varene så det suser etter, mens KEF Muo ikke klarer å levere det samme trøkket.

Litt stusselig app

<strong><strong>ENKEL:</strong></strong> KEF-appen er i praksis bare en musikkavspiller, og det finnes langt bedre løsninger til det i app-butikkene.
ENKEL: KEF-appen er i praksis bare en musikkavspiller, og det finnes langt bedre løsninger til det i app-butikkene. Vis mer


Som seg hør og bør i 2015 kommer også KEF Muo med en tilhørende app for iOS og Android.

Den har noe begrenset funksjonalitet: Den lar deg spille av lokalt lagret musikk, se gjenværende batteriprosent via innstillingene og har også en guide til hvordan du kan pare to KEF Muo-høyttalere slik at de spiller i stereo eller i partymodus, der lyden blir den samme fra dem begge.

Dette løses for øvrig automatisk ved at stående høyttalere betyr stereo og liggende høyttalere aktiverer festmodusen.

Konklusjon

KEF Muo


KEF Muo byr rett og slett på svært god lyd og har imponert oss med det aller meste vi har spilt på den, i hvert fall på middels til høyt volum.

Høyttaleren fra KEF gir også et solid kvalitetsinntrykk med robust konstruksjon og et rent og delikat utseende. Et pluss er selvsagt at man også kan pare to av dem for å spille i stereo og at den spiller pent både stående og liggende.

Det er nok ikke vårt foretrukne valg til en fest med lyd på aller høyeste volum, men en høyttaler som definitivt vil levere varene til mer hverdagslig bruk for en som er glad i å lytte til musikk, og som også fint kan dra på litt når det trengs.

For – hva gjelder lydkvalitet har vi sjelden hørt noe bedre fra en batteridrevet Bluetooth-høyttaler.

Testresultat

KEF Muo

Svært pen lyd med godt detaljnivå (spesielt i diskanten), virker kvalitesmessig robust, delikat design, relativt god batteritid (12 timer), lades med micro USB

Noe høy pris


>> Her finner du flere høyttaler-tester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer