Kanaler og sikkerhet på trådløst - hva og hvordan?

Plassering og forstyrrelser er én ting, men det er mer som skal til for å få best mulig trådløst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige artikkel tok vi for oss plassering av den trådløse ruteren og hvilke vanlige forstyrrende elementer man bør unngå. I denne artikkelen skal vi se nærmere på valg av kanaler og sikkerhetsinnstillinger.

Vi har tidligere skrevet flere artikler om valg av kanaler for det trådløse nettet. Mange tror at kanaler i trådløst nett fungerer slik som vanlige radiokanaler, og at man ikke kan sende "forskjellige program" på samme kanal. Det er feil.

Trådløst nett - som all annen nettverkskommunikasjon - fordeler dataene i tidsluker som så settes sammen til en mer eller mindre jevn strøm av informasjon hos mottakeren. Derfor foregår ingenting samtidig, og det pågår en konstant dialog mellom enhetene for å sikre og bekrefte informasjonen, som langt overgår Jonas Gahr Støres ambisjoner om det samme.

Vi vet at ett trådløst nett, på én kanalinnstilling, kan betjene mange samtidige brukere. De får sine tidsluker hvor det sendes data fram og tilbake, og eventuelle forstyrrelser og endringer i signalstyrke tas hånd om ved å sende data på nytt dersom mottak ikke blir bekreftet. Vandrer det flere personer rundt i huset med smarttelefoner og hører på musikk, samtidig som andre laster opp og ned filer, så er det mye administrasjon rundt dette.

I administrasjonsprogrammet til ruteren finner du innstillinger for det trådløse nettverket, og her kan du blant annet velge kryptering og kanal. Mange nye rutere velger automatisk beste kanal.
I administrasjonsprogrammet til ruteren finner du innstillinger for det trådløse nettverket, og her kan du blant annet velge kryptering og kanal. Mange nye rutere velger automatisk beste kanal. Vis mer


Smarte systemer

De som har utviklet trådløst nettverk har vært svært klar over problematikken med tilstøtende nett og hvordan dette ville påvirke kommunikasjonen og kapasiteten. Derfor er ikke trådløst utstyr dummere enn at det kjenner igjen signalene fra andre rutere, og tar hensyn til dette. Derfor vil en trådløs enhet som registrerer at en annen, trådløs enhet sender ut et signal som varsler om at en pakke er i ferd med å bli sendt, vente med å sende tilsvarende signaler som kan skape konflikt.

Derfor er det ikke nødvendig å finne en kanal som ikke er i bruk for å få et velfungerende trådløst nett. Det er i praksisk umulig i tettbygde strøk. Det som derimot er viktigere er å dele en kanal som ikke er tettpakket med annen trafikk.

For å finne ut hvilke kanaler som er i bruk finnes det mange programmer for forskjellige platformer. Du finner våre nyeste artikler om hvordan du finner ut dette, og hvordan du forandrer kanal i denne artikkelen og her.

Hva med sikkerheten?

Sikkerhet er omdiskutert og komplisert, men å ha inngangsdøra stående åpen fungerer bedre på landet enn i byen. Men helt sikker kan du aldri være.

Den første krypteringsvarianten som ble tatt i bruk ble kalt WEP, og er i dag ikke stort sikrere enn en hengelås av plast.

I dag er WPA og WPA2 tilstrekkelig for de aller fleste, og alt relativt nytt trådløst utstyr støtter WPA2 som er den nyeste og sikreste utgaven.

Vi har skrevet flere artikler om disse, du finner to av dem herog her.

Sikkerhet og ytelse

Med nytt utstyr er det svært lite tap av ytelse ved bruk av WPA2. Men har du f.eks. en eldre bærbar så kan det hende at den ikke er i stand til å håndtere WPA2 uten å gå ned i knestående. Dette kan skyldes kompatibilitetsproblemer eller ytelsesproblemer, eller en kombinasjon.

Har du problemer med ytelsen med enkelte maskiner på det trådløse nettet kan det være lurt å endre krypteringen fra WPA2 til WPA for å sjekke om det er dette som er årsaken til problemet.

Hva med nedlasting, video og streaming av musikk til flere brukere?

Vi har vært inne på dette med administrasjon av datatrafikken, som i mange tilfeller kan ta størstedelen av den "rå" kapasiteten som er tilgjengelig.

Derfor kan du frigjøre mye kapasitet i det trådløse nettet ved å bruke nettverkskabler til alt som ikke stadig blir flyttet på.

Mediebokser, bærbare som står på fast plass mesteparten av tiden, hjemmeservere og NAS'er - det beste rådet er å bruke kabel til alt dette.

Så bruker du trådløst til smarttelefoner, nettbrett og bærbare en gang i blant. Da løser du trafikkproblemer både for deg selv og andre.

Les også: Plassér ruteren din riktig.