Kan støy fjernes?

Lite lyssterke kameraer med mange små sensorer og høye ISO-verdier gir deg problemer. Vi viser deg hvordan du kan redusere støyet i dine bilder!

Støy i bildet kan være et stort irritasjonsmoment. Det kan være flere grunner til at noen bilder blir mer støyfulle enn andre, og det er nesten en vitenskap i seg selv. Kortfattet er problemet ofte at CCD-brikka blir varm, og i små kompaktkameraer med alt for mange megapiksler (og dermed bittesmå sensorer) må lyssignalet som kommer inn forsterkes. Da forsterkes også støyen. Sensorene utstråler også elektrisk støy, og jo tettere de sitter, desto større effekt vil denne støyen ha på nabosensorene. Lengre lukkertider gjør også at mer støy av denne sorten fanges opp. Derfor er det ofte mer støy bilder med dårlig belysning enn det er i dagslys.

Med andre ord – det er ikke så enkelt at flere megapiksler gir bedre bildekvalitet. Dersom CCD-brikka ikke er noe større, vil du sannsynligvis oppleve at bildene blir mer støyfulle, og da forsvinner litt av sjarmen ved å skrive dem ut i stort format uansett. Selvsagt spiller også optikk og signalbehandling en stor rolle. Kameraprodusentene har som regel bakt støyreduksjonsalgoritmer inn i kameraet, men her må det gjøres en trade-off mot klokka. Gode algoritmer kan ofte bruke flerfoldige sekunder, og det er ikke så optimalt når du skal ta flere bilder på rappen.

Når bildene har havnet på harddisken, derimot, har vi ofte litt bedre tid. Derfor fungerer programvare som regel bedre enn hva du klarer å få ut av et kamera – algoritmen kjører gjerne 10-15 sekunder, og resultatet blir langt bedre. Ett av de mest populære programmene heter Neat Image, og det skal vi se på nå. Programmet kan lastes ned i en gratis prøveversjon herfra.

Neat Image består i hovedsak av fire steg. Først åpnes bildet, deretter bygger man en støyprofil for kilden (kameraet eller scanneren), så kan man justere på innstillingene mens man ser en liten del av bildet bli oppdatert, og til slutt kjøre full behandling og lagre det nye bildet. Vi har tatt tre testbilder, og her ser du et utsnitt av dem før og etter:


Det er på denne slags overflater NeatImage virker best. Store, uniforme overflater, i dette tilfellet en sofa, som består av masse støy og fargespill. NeatImage reparerer, og resultatet vises til høyre.

Også objekter uten særlig tekstur blir ganske bra. På bildet under er et par nattbordslamper fra et hotellrom der resultatet er betydelig bedre enn originalen.


Dessverre er det vanskelig å fjerne støy i detaljerte områder uten å vaske ut detaljene. Under følger et utsnitt av et ansikt, og som det fremkommer av bildet, gjør støyfjerningen at også detaljer vaskes ut. Bildet fremstår som mer uskarpt og huden blir litt dukkeaktig.


Det går selvsagt an å bruke oppskarping i Photoshop etterpå, og da blir resultatet litt bedre:


Prøv gjerne Neatimage selv – en støyfylt bakgrunn, himmel eller lignende blir som regel mye bedre enn den var, mens det for fremtredende objekter med tekstur ofte blir en avveiing mellom mindre støy og detaljer. Du kan selvsagt stille på parameterne og se om du finner en gylden middelvei, men det beste er når du kan ha et bedre utgangspunkt. Til det kan færre megapiksler, større CCD og et mer lyssterkt objektiv være ting å ha i bakhodet neste gang du kjøper kamera.