Kan ruteren bli spennende?

Skal ruteren gjøre noe annet enn å virke? Cisco/Linksys mener det.

 Foto: CIsco
Foto: CIsco Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som regel er en ruter en boks man på en eller annen måte får til å fungere, og siden gjør man ikke noe mer med den. Den skal bare stå der og formidle nettverkstrafikken, og ikke noe mer.

Det kan være mange gode grunner til at dette er tilstrekkelig, men en moderne ruter er i stand til en god del. Den kan gjøre en god del med egne ressurser, som å overvåke og prioritere trafikken, samt åpne for trådløst gjestenett hvis du har besøk.

Men den kan også være en formidler av tjenester, særlig når den kombineres med tjenester i nettskyen, og det er dette Linksys og moderselskapet Cisco nå satser på.

Nytt grensesnitt

For at ruteren skal bli brukt til noe mer må den gjøres med brukervennlig. Alle som har satt opp en ruter vet at det gir omtrent samme brukeropplevelse som å fylle ut selvangivelsen på nett. Det er skjemaer på skjerm, hvor noe er forhåndsutfylt, man gjør noen endringer og tilføyelser, og håper på det beste før man sender det av gårde.

 Foto: CIsco
Foto: CIsco Vis mer


I de nye ruterne har Linksys laget et helt nytt grensesnitt: Skjemaene er borte, og man forholder seg til oppgaver med valgmuligheter. De kan styres fra PC/Mac, men også via en app på mobilen, enten det er en iPhone eller Android.

Foreldrestyring av nettbruk, via iPhone Foto: Cisco
Foreldrestyring av nettbruk, via iPhone Foto: Cisco Vis mer


Cisco Connect Cloud

For å få dette til å virke må tilgang til ruteren både fungere inne fra hjemmenettverket og utenfor, via internett. Her kommer Cisco Connect Cloud inn i bildet, som formidler denne kontakten via en nettsky-tjeneste.

Her har Cisco også lagt opp støtte for utviklere av egne apps, som i prinsippet kan gjøre alt mulig via skyen og Linksys-ruteren din, hvis det er koblet til nettverket.

Stadig mer utstyr blir utstyrt med trådløst nett, fra TV-er til kjøleskap og hjemmestyring. Dermed kan det utvikles brukervennlige apps som gjør alt fra å styre prioritering av nettbruken til å åpne garasjedører og regulere temperaturen.

Det finnes allerede mange løsninger for slike tjenester, men de befinner seg på hver sin tue og må finne opp stadig nye hjul for å rulle ut nye produkter. Med en felles plattform og full støtte for et utviklermiljø, satser Cisco på bred støtte.

Med stadig større del av vår tid går med til nettbruk, enten der er jobb, underholdning, hobby, lek og tidtrøyte, så er tiden moden for å gjøre administrasjonen av alt dette mer brukervennlig og ikke overlatt til familiens eller naboens geek.

Vi i DinSide håper det fungerer like bra i praksis som i teorien, og kommer tilbake til test av den første utgaven av denne løsningen om kort tid.