Kan man bruke VR-briller med vanlige briller?

Nei, ikke alltid. Ironien er til å ta og føle på.

<b>NIKS: </B>Her prøver vi å få på oss Firefly VR sine briller, utenpå våre egne. Det går  ikke.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NIKS: Her prøver vi å få på oss Firefly VR sine briller, utenpå våre egne. Det går ikke. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Jeg flyr gjennom en gul by full av blå skyskrapere. Jeg ser ned, og oppdager at jeg er splitter naken. Og kvinne.

Om jeg myser kan jeg skimte et grønt tog som kommer mot meg. Eller er det en fugl? Et slags fly? Supermann?

Jeg aner ikke, for jeg ser ikke. Mine elendige øyne er nemlig like elendige i den virtuelle virkelighet som i den virkelige. Og før jeg tok på meg VR-brillene for å rømme inn i den gule fantasibyen, måtte jeg ta av meg de vanlige brillene mine.

Nerdenes våte drøm, VR-briller, fungerer ikke sammen med nerdenes varemerke, briller. Da har VR-revolusjonen et problem.

LES OGSÅ: Vi har testet Samsung Gear VR – et glimt av fremtiden

Plass til briller?

- Men du får vel bare trykke brillene dine inne i VR-brillene! tenker kanskje de brillefrie toøyde om de bebrillede fireøyde.

Jeg har tre VR-briller på pulten: Clas Ohlson sin Google Cardboard-variant Smartphone VR Headset, Freefly VR fra samme butikk og Samsung Gear VR. Kun én av disse får jeg på hodet sammen med brillene mine: Samsungs.

Men «ikke ta på deg Gear VR mens du har på deg briller, dette kan føre til ansiktsskader» sier bruksanvisningen. Sikkert et snev av amerikansk søksmålangst, men ikke lystig lesning.

LES OGSÅ: Derfor bør du faktisk lese bruksanvisningens advarsler

ADVARER: Samsung Gear VR advarer i manualen mot å bruke briller sammen med VR-briller. Selv om de passer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ADVARER: Samsung Gear VR advarer i manualen mot å bruke briller sammen med VR-briller. Selv om de passer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Trenger man briller?

- Men så ta av deg brillene, da vel! tenker de toøyde.

Det har jeg gjort. Resultatet blir scenarioet jeg startet denne kommentaren med. For det viser seg at har du dårlig syn i virkeligheten, har du det også i den virtuelle virkeligheten.

Ingeniøren Gordon McKenzie sier på bloggen til teknologijournalist Holly Brockwell at selv om skjermen ligger rett foran øynene mine, noe som burde være bra for nærsynte som meg, blir det ikke som å se på et ark. Lyset brytes av VR-brillenes linser før det treffer øynene. Dette gjør den virtuelle virkeligheten så virkelig som mulig, og synsproblemene følger med på kjøpet.

Er du langsynt, hadde en skjerm tre centimeter unna øya uansett vært en dårlig idé.

LES OGSÅ: Cardboard – mye VR-moro for en femtilapp

NIKS: Heller ikke Cardboard-klonene fungerer med briller.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NIKS: Heller ikke Cardboard-klonene fungerer med briller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Bruke kontaktlinser?

- Men så bruk kontaktlinser, da vel! tenker de toøyde.

Ja, det er én løsning. Men jeg går ikke med linser. Jeg går med briller. Og det er jeg slettes ikke alene om.

En entusiast som meg kan faktisk finne på å kjøpe linser bare for å bruke VR-briller. Men det blir ingen VR-revolusjon om du må be folk kjøpe seg linser før de kan tre inn i den virtuelle virkelighet.

LES OGSÅ: Oculus Rift snart til massene – VR-brillene blir endelig et kommersielt tilgjengelig produkt

JEPPS: Samsungs Gear VR-briller får plass utenpå brillene våre. Men produsenten mener du ikke får lov.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
JEPPS: Samsungs Gear VR-briller får plass utenpå brillene våre. Men produsenten mener du ikke får lov. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hva må gjøres?

- Men så foreslå en løsning selv, da vel! tenker de toøyde.

Greit, for det første: VR-dingsene bør designes så folk kan ha på seg brillene sine. Klarer vi mirakelet å skape virtuelle virkeligheter, bør vi klare å skape briller som kan tas utenpå andre briller.

Eventuelt: Lag VR-briller med styrke, ala 3D-briller med styrke. Flere VR-briller har allerede fokusinnstillinger som sikkert kan hjelpe dem med lavere brillestyrke enn meg. Det er et stykke på veien.

Og uansett: VR-briller kunne brukes av alle. Nettopp tilgjengelighet blir ofte fremhevet som det som skal gi funksjonshemmede opplevelser de ellers aldri kunne fått, og la eldre gjenoppleve livets gleder.

Da blir det for dumt om briller skal få hele visjonen til å rase sammen.

LES OGSÅ: HTC kaster seg på VR-ballen, samarbeider med selveste Valve