Kan jeg skanne dias på vanlig skanner?

Jeg har en AGFA SnapScan 1212u og ønsker å skanne lysbilder med denne. Jeg har skjønt at man egentlig trenger en spesiell dias-adapter for at dette skal bli bra. Jeg har også skjønt at det ikke selges dias-adaptere for min skanner.

Jeg lurer på om det finnes et triks for å skanne dias uten spesiell adapter? Kan jeg f.eks. lage en adapter selv, eller kan jeg rigge opp speil eller noe...

Datadoktoren svarer

Det er nok ikke så gode muligheter for å bruke skanneren din til dias. For det første trenger du minst en oppløsning på 1200 dpi for å få et skarpt og detaljrikt bilde, dessuten trenger du kraftig og riktig belysning av dias.

Din skanner støtter bare 600x1200 dpi, og det er i praksis 600 dpi, det minste tallet setter jo begrensningen. Derfor ville skarpheten i utgangspunktet blitt mange ganger dårligere enn skanning av en papirkopi.

Et like stort problem er å få lest av diaset. Her kreves både riktig belysning og avstand til diaset. Om du rigger til en projektor som projiserte bildet ned på skanneren, ville nok resultatet bli i beste fall spesielt.

Derfor må vi nok skuffe deg, skal du få et godt resultat må du enten få laget papirkopier eller skaffe deg en filmskanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kombiløsning

Canon har sett behovet for et produkt som løser dine problemer, og har en smart løsning i en av sine nye modeller. Her er det bygget inn en diasholder og skanneren har et eget program som styrer mekanismen osv. for skanning av positiv eller negativ film.

Du kan lese mer om denne skanneren, som heter CanoScan D660U, i denne artikkelen.

Flere tips om skanning finner du i egne artikler i forbindelse med vår skannertest.

Flere spørsmål og svar