Kan jeg fjerne sonesperren?

Dagens spørsmål:

Jeg har akkurat skaffet meg en DVD-ROM-spiller som dessverre har sonesperre.
Den skulle jeg gjerne være foruten. Spilleren er en Matshita SR-8585.(8x/40X)
Jeg lastet forleden dag ned en firmware som skal gjøre den sonefri. Kan jeg gjøre dette og likevel beholde garantien på spilleren? Er det mulig at spilleren blir skadet?

Datadoktoren svarer:

Sonesperren irriterer mange, særlig de mest entusiastiske, som kjøper langt flere filmer enn gjennomsnittsbrukeren. Men vi må nok leve med at storindustrien bruker "mafiametoder" for å prøve å styre markedet, både i musikk- og filmbransjen. De kan ikke sitte rolig og se på at ny teknologi og nye nettverk utkonkurrerer deres egen aldersstegne teknologi og snart foreldete distribusjonsmetoder. Men det er jo bare et tidsspørsmål før nye former for distribusjon vil overta, sammen med nye økonomiske modeller.

I dag er det spesielt ironisk at det i det hele tatt eksisterer sonesperre på DVD siden det ikke er lenge før du laster ned filmer på samme måte som MP3. De som sitter med bredbåndsløsninger i dag laster ned sterkt komprimerte filmer fra nettet på under en time! Og bredbånd er snart tilgjengelig for mange flere.

At det aktivt legges hindringer i veien for folk som fremdeles ønsker å kjøpe filmene, blir da noe merkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekk med et flash

For svært mange DVD-ROM-lesere finnes det alternativ programvare som lagres i selve spilleren, såkalt firmware. Det er her kontrollprosessoren i DVD-leseren henter sine instruksjoner, for hele repertoaret av funksjoner. Denne programvaren lagres i et Flashminne, og kan oppgraderes eller overskrives ved hjelp av et program i PCen.

Dette er ikke noe hokuspokus, svært mange PC-enheter fungere på denne måten, fra BIOS på hovedkortet, via grafikkort og andre interne enheter, til forskjellig periferiutstyr.

Ved å laste ned en "modifisert" utgave av standardprogramvaren, vil sonesperren ikke lenger være effektiv. Du vil altså fortsette å kunne skifte sone, siden "telleverket" som begrenser de "lovlige" antall soneskift er satt ut av spill.

Tidligere ble sonen for spilleren satt til 0, men dette har filmindustrien sørget for at ikke lenger fungerer. Den nåværende metoden, som stopper telleverket, er usynlig for systemet, siden den spiller med og rapporterer om relevante sonedata til CSS.

Garanti - glem det

Når det gjelder garantien, så er det bare å innse at den kan du i prinsippet glemme. Ved å endre selve leserens programvare ved hjelp av uautoriserte metoder tar du en risiko. Den er stort sett helt akademisk, men det kan selvfølgelig skje noe galt under flashe-prosessen. I verste fall vil du da sitte med en DVD-ROM-leser som ikke fungerer.

Hvis dette skulle skje er det opp til din egen samvittighet om du vil kjøre det som en garantisak. Det kan selvsagt være vanskelig for forhandleren å bevise at du har gjort noe galt, men hvis spilleren er helt ny og plutselig ikke fungerer kan det jo være tegn på ugler i mosen. Særlig hvis den ikke lar seg flashe på distributørens eller forhandlerens serviceverksted.

Men dette er i grenseland, siden det ikke er ulovlig å oppgradere leseren med ny programvare, og flashe-prosessen er den samme.

Som sagt det hele er opp til din egen risikovilje og eventuelt samvittighet, hvis det skulle gå galt..

Du kan også lese en tidligere artikkel om sonesperre, som også inneholder lenker til nettsteder med "modifisert" firmware, og den finner du her.