Kan jeg få tilbake slettede filer?

Dagens spørsmål:

Hei,

Ved et uhell har jeg slettet viktige datafiler fra harddisken, og fjernet dem fra papirkurven. Har jeg noen mulighet til å gjenopprette dataene mine?

Ole B.

Datadoktoren svarer:

De aller fleste av oss opplever fra tid til annen å slette ting som ikke burde vært slettet. Papirkurven i Windows er da god å ha. I praksis blir ikke filene slettet, de bare flyttes til den skjulte filmappen Recycled. Papirkurven viser innholdet i Recycled, og lar oss gjenopprette filer som vi har ”slettet”.

Denne løsningen har sine svakheter. Blant annet brukes den ikke når files slettes fra nettverksstasjoner og eksterne medier som ZIP og JAZ. Papirkurven vil heller ikke virke dersom du jobber i DOS-modus.

Filene slettes ikke!

Når du tømmer papirkurven, er dataene fortsatt ikke slettet. Områdene på harddisken hvor dataene ligger, blir bare flagget som ledige. Det vil si at dataene ikke blir fysisk slettet før områdene blir overskrevet med nye data. I praksis kan det bety at filer fra langt tilbake kan la seg gjenopprette, spesielt hvis du har en stor harddisk med mye ledig plass. Men ikke ha for store forhåpninger hvis dataene som skal hentes frem er veldig gamle, du har nemlig aldri noen garanti for at områdene på disken ikke overskrevet med mindre du prøver å gjenopprette umiddelbart etter sletting - uansett diskstørrelse.

Tidligere versjoner av DOS og Windows hadde muligheten til å gjenopprette slettede filer ved hjelp av programmet UnDelete. Dersom du bruker Windows 95 OSR2 eller nyere versjoner av Windows, er denne funksjonen tatt bort på grunn av inkompatibilitet med FAT32 filsystem.

En enkel og brukervennlig løsning

De fleste løsningene er kostbare. Heldigvis finnes unntak, og Directory Snoop er ett av dem. Dette sharewareprogrammet kan ganske sikkert hjelpe deg. Gjennom et brukergrensesnitt som minner om Windows Utforsker, kan du enkelt få oversikt over filer som er slettet fra de forskjellige filmappene. Høyreklikk på filen(e) du vil gjenopprette, og velg Unerase. Lettere kan det nesten ikke bli.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Directory Snoop gir deg i tillegg en rekke avanserte muligheter. Foruten å gjenopprette slettede filer, kan du for eksempel også sørge for at data blir slettet for godt. Det kan være lurt dersom du har konfidensielle data på disken.

Programmet kan lastes ned og brukes med full funksjonalitet i 30 dager fra denne adressen. Hvis du ønsker å bruke programmet etter denne perioden, koster det $29, eller rundt 250 kroner. Lykke til!

Flere spørsmål og svar