Kan jeg bruke min nye TV som skjerm?

Tekst fra PC vist på TV Vis mer
Tekst fra PC vist på monitor Vis mer

Dagens spørsmål:

Hei,
Jeg skal kjøpe meg en ny PC, men jeg har allerede en ganske ny 21 tommers TV. Det jeg da lurer på er om jeg kan droppe å kjøpe skjerm, og heller kjøpe et GeForce-kort med TV-utgang og bruke TVen som skjerm (for å spare litt penger).

Er dette mulig? Blir det like bra som en PC-skjerm? Eventuelt hvor mye dårligere? Har du noen formening om hvilket GeForce-kort som egner seg best?

Hilsen Jørn Gunnar

Datadoktoren svarer:

Det er teknisk mulig å bruke en TV som skjermløsning, både med et GeForce grafikkort og en del andre skjermkort. Men selv om det er teknisk mulig, er det langt fra noen god løsning. Det avhenger i svært stor grad av hva slags programmer du vil kjøre.

Ubrukelig

Skal du lese eller skrive alle typer tekst og tall, enten i kontorprogrammer eller ved å besøke nettsteder med slik informasjon, så kan du glemme å bruke en TV som skjerm. Bildet blir forferdelig uskarpt og flimrete, det blir dårlige farger og denne løsningen blir i det hele tatt svært ubehagelig å bruke.

Til nød brukbart

I forbindelse med noen typer spill eller avspilling av DVD-plater, kan en TV fungere. Det er fortrinnsvis spill uten små objekter eller fine nyanser som kan fungere. Monsterjakt i grovt skisserte miljøer kan du lide deg igjennom, men det er ingen fornøyelse.

Hvorfor er en TV dårlig som skjerm?

At TVen ikke egner seg til PC-bruk skyldes først og fremst teknikken som brukes for å tegne bildet på TVer. Denne kalles interlaced og det betyr at strålen som tegner linjene på skjermen, bare tegner annen hver linje for hver oppdatering av bildet.

Det tar da to oppdateringer før alle punktene i hele bildet er endret, og dette tar 1/25-dels sekund.

Dataskjermer er non-interlaced og oppdaterer alle linjene i hele bildet i hvert pass. Dette skjer over 75 ganger i sekundet på moderne skjermer.

Derfor blir det mye mer flimmer på TV-bilder med sterk kontrast, og mørk tekst på lys bakgrunn er det verste en TV-titter kan utsettes for.

En annen ting er at antall bildepunkter på TV-skjermen er langt lavere enn på en dataskjerm. TV i størstedelen av Europa bruker PAL-standarden, som har 625 linjer (vertikalt). I praksis er det ingen vanlige TV-er som har så høy oppløsning, realistisk snakker vi om rundt 575.

Horisontalt snakker vi også om linjer når det gjelder oppløsning på TV-skjermer. Her er det ingen fast standard, og hvor mye detaljer et TV-bilde kan presentere, varierer både med størrelsen og den generelle kvaliteten av apparatet.

På en 21-tommer er 350 linjer ganske bra, mens en toppmodell på 30-tommer kan klare oppunder 500.

Profesjonelle TV-monitorer er langt bedre, men da snakker vi også om profesjonelle priser. Med andre ord ikke relevant i denne sammenhengen hvor det er snakk om å spare penger.

Vår anbefaling

Kjøp heller en brukt 15-tommer til noen hundrelapper, enn å ødelegge øynene dine ved å stirre på en flimrete TV-skjerm.

Flere spørsmål og svar