Kan gi hudsykdom

En helt ny hudlidelse er identifisert: «PlayStation palmar hidradenitt».

 Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye hudsykdommen går under navnet «PlayStation palmar hidradenitt» – og er forårsaket av spillkonsoller, melder BBC.

I fagtidsskriftet British Journal of Dermatology beskriver forskere sykdommen som ble oppdaget hos ei sveitsisk jente (12).

Les også: Overvekt kan trigge psoriasis

Fullstendig frisk etter hvile

Piken hadde intenst smertefulle sår i håndflatene forårsaket av regelmessig bruk av spillkonsoller. Hun ble fullstendig frisk etter å ha latt hendene hvile i 10 dager.

Legene som undersøkte henne ved universitetssykehuset i Genève konkluderte med at 12-åringen hadde en tilstand kjent som «idiopatisk ekkrin hidradenitt», en hudsykdom som typisk gir røde, såre klumper i håndflatene eller under fotsålene.

Hudlidelsen er tidligere blitt sett under føttene til barn som har utført tyngre fysiske aktiviteter, som jogging. Eksperter antar at sykdommen kan skyldes intens svetting.

Les også: Svett som en gris?

Spilte flere timer daglig

At lidelsen kun rammer hendene, er imidlertid meget uvanlig. Jenta hadde heller ikke utført noen form for fysisk trening, og kunne heller ikke komme på noen nylige episoder hvor hendene ble skadet.

Foreldrene derimot, kunne fortelle at datteren nylig begynte å spille PlayStation flere timer om dagen. Noe hun fortsatte med også etter at det utviklet seg sår i håndflatene.

Legene mistenker at irritasjonen kan ha oppstått som følge av langvarig knuging av håndkontrollen, og gjentatt trykking på knapper, i tillegg til svette forårsaket av spenning.

Les også: Syke av rollespill på nettet

Helseskadelige videospill

Videospillavhengighet er ikke noe nytt, men tidligere regnet man med at det kun fantes psykiske symptomer.

I nyere tid er det imidlertid blitt avdekket fysiske symptomer, blant annet akutt tendinitt (senebetennelse) – også kalt Wii-matisme. Nå ser det også ut til at «PlayStation palmar hidradenitt» også kan føres opp på lista.

- PlayStation ble lansert i 1995 og flere hundre millioner spillkonsoller er blitt solgt siden da. Vi ønsker ikke å bagatellisere denne studien og vil undersøke funnene med interesse. Dette er første gang vi har hørt om en slik klage, sier en talsmann ved Sony Computer Entertainment Europe til BBC.

- Wii kan føre til gikt