Kan du låne henne en tohundrelapp?

KOMMENTAR: Hjelp entreprenører verden over med et mikrolån.

Via kiva.org kan du låne penger til entreprenører i U-land.
Via kiva.org kan du låne penger til entreprenører i U-land.Vis mer

Jeg har nettopp lånt bort 178 kroner til Sawsan.

Hun er 22 år og åpnet for fire år siden en parfymebutikk i Libanon. Siden den gang har hun gjort det stadig bedre, men har søkt om et lån på 7.000 kroner for å kunne ta inn flere produkter og gjøre butikken sin penere.

For Sawsan er det ikke lett å få lån i sitt eget land, men via Kiva.org kan hun låne penger fra flere. En hundrelapp fra meg og en hundrelapp fra deg, samt en slant her og der fra andre.

Hun har bedt om ett år på å betale tilbake, og hennes feltpartner, organisasjonen Ameen, som går god for henne, har fortsatt til gode ikke å betale tilbake penger innen tidsfristen. Dermed er Kivas riskvurdering 5 stjerner, og sannsynligvis vil jeg derfor få tilbake pengene innen ett år har gått.

Pål Joakim Olsen er teknologiredaktør i DinSide.
Pål Joakim Olsen er teknologiredaktør i DinSide. Vis mer


I skrivende stund har hun fått $650 (inkludert mine 25) og er så vidt over halvveis. Pengene som lånes bort går uavkortet til mottakeren (betalingen skjer via PayPal, og Kiva har en spesiell avtale som gjør at de slipper transaksjonsgebyr), men det er selvsagt mulig å gi Kiva en liten donasjon på siden, som foreslås til 10% av beløpet. Kiva er en veldedig organisasjon, og det er også feltagentene.

Ja, når jeg nå har kommet tilbake fra lunsjpausen, har hun faktisk fått alle pengene hun spurte om å få låne. I følge Kivas statistikk har det blitt lånt bort penger hvert 19. sekund den siste uka.

Når jeg får tilbake pengene kan jeg låne dem bort til noen andre entreprenører, jeg kan donere dem til Kiva, eller ta dem ut igjen. Underveis vil jeg også få oppdateringer på hvordan det går med Sawsans parfymebutikk.

Du kan låne bort så mye penger du vil, men minstebeløpet er $25. På denne siden ser du hvilke prosjekter som til en hver tid trenger penger, og ved å klikke på dem kan du lese mer, inkludert Kivas risikovurdering.

Har du et par hundrelapper å låne bort til folk som virkelig trenger det?

Ballen er spilt.