Mange arbeidsgivere nekter de ansatte å oppgradere Internet Explorer 6. Foto: colourbox.com
Mange arbeidsgivere nekter de ansatte å oppgradere Internet Explorer 6. Foto: colourbox.comVis mer

Kan du ikke bytte, sier du?

Bruk den i så fall bare når det er høyst nødvendig.

Det pågår en storstilt norsk aksjon om dagen, der målsettingen er å få brukere av Internet Exporer 6 til å skifte nettleser. Også DinSide er med i denne aksjonen, og presenterer brukere av Internet Explorer 6 med en advarsel om at de bør oppdatere nettleseren sin.

Bakgrunnen for aksjonen er blant annet nettleserens manglende støtte for standarder, som gjør at det kreves unødvendig mye ressurser for å gjøre webapplikasjoner og nettsider kompatible med den snart åtte år game nettleseren. I tillegg er den befengt av sikkerhetshull og er tregere enn nyere nettlesere. Ja, til og med Microsoft stiller seg støttende til kampanjen, i følge Teknisk Ukeblad, som sammen med Finn.no har vært initiativtakere til den pågående aksjonen.

Denne kampanjen har også blitt fanget opp av flere store IT-nyhetsnettsteder, inkludert Wired og Slashdot. En egen Wiki er opprettet for å holde styr på nettsteder som er med på aksjonen, og i skrivende stund er den omtalt i 11 land. Wikien finner du her.

Virker aksjonen?

Via vårt statistikkverktøy kan vi sjekke hvilke nettlesere våre lesere bruker når de surfer på DinSide. Frem til kampanjens oppstart lå Internet Explorer 6 sin andel på rundt 12,2%, men en sjekk av gårsdagens tall viser at det nå bare er 6,6% som benytter Internet Explorer 6 når de leser DinSide.

Oppdatert: DinSides oppmerksomme lesere har poengtert at det var søndag i går, og at alle "bedrifts-IE6-erne" ikke brukte jobbmaskinene sine. Det er selvsagt helt rett, og et mer sammenlignbart tall blir da å se på tallet fra siste seks dager (etter at aksjonen startet). Her er andelen på 11,1%; altså en nedgang på omtrent et prosentpoeng.

"Vi bruke Internet Explorer 6"

Ett av problemene er at mange bedrifter har skreddersydd sine webverktøy til Internet Explorer 6, og på grunn av manglende støtte for standarder har det gjort at mye kode er spesialtilpasset i så stor grad at systemet ikke fungerer med andre nettlesere. Derfor har vi også hørt opptil flere hevde at de har fått klar beskjed fra IT-avdelingen om at de ikke kan oppgradere nettleseren sin.

Inntil videre kunne det derfor være fristende å bruke Internet Explorer 6 der det var nødvendig og en annen nettleser til resten. Siden Microsoft ikke uten videre tillater deg å installere flere versjoner av Internet Explorer og kjøre dem i parallell blir det dog problematisk. Dette problemet er det imidlertid mulig å komme seg rundt.

Kompilasjonen Internet Explorer collection lar deg installere en rekke versjoner av Internet Explorer, som alle fungerer som frittstående nettlesere:

Kan du ikke bytte, sier du?


Dermed kan du bruke siste versjon til daglig, og eventuelt kjøre i gang IE6 dersom du skal bruke jobbens webløsning som kun virker med denne nettleservarianten.

Også i Firefox

En kanskje enda mer elegant løsning er å installere Firefox for deretter å installere utvidelsen IEtab. Med denne utvidelsen installert, kan du enkelt bytte til Internet Explorer med en knapp, men det som er ekstra praktisk er at Internet Explorer da blir kjørende i en fane i Firefox, slik at løsningen fungerer helt sømløst.

25 briljante utvidelser til Firefox

I oppsettet kan du definere hvilke domener som alltid skal åpnes i en Internet Explorer-fane:

Kan du ikke bytte, sier du?


Og hvis du kvier deg for å oppgradere fordi du synes surfing med faner er en uting, har vi en liten guide til hvordan du slår av faner i nyere versjoner av Internet Explorer også.

Følg utviklingen på Twitter

På Twitter (vår guide) bruker de fleste hashtagen #IE6 i forbindelse med kampanjen. Her er de siste oppdateringene (DinSide er ikke ansvarlig for, og styrer ikke innholdet i denne boksen):