Kan du gi meg tips til oppgradering?

Hallo!

Jeg har en snart 3 år gammel PC og lurer på om oppgradering av hardware/OS kan lønne seg.

PCen er en Cinet PPI - 700 med følgende:

Intel Pentium 3 - 500MHZ.
Interminne: 640MB
Skjermkort: Voodoo3-3000 16MB
Harddisk: Seagate 17,2GB ATA66
Skjerm: ADI 17"
Lydkort: Soundblaster-Live-1024
NEC DVD

Hva lønner det seg å oppgradere av ovennevnte og hva kan anbefales ? Bruker PCen til billedbehandling, spill, etc. Har fremdeles nok plass på harddisken.

Kjører nå under Windows 98 ME, og noen forteller meg at den ikke utnytter alt internminnet jeg har, og at jeg må gjøre noen endringer i oppsettet til Windows ME, men har ikke fått greie på hva.

Lønner oppgradering til Windows 2000 eller XP seg ? Har hørt at de utnytter internminnet bedre enn 98/ME.

Er takknemlig for svar !!!!

Hilsen Geir - som gjerne vil beholde Pc'n et par år til.

Datadoktoren svarer

Hei,

Først og fremst må du finne ut hvem som har produsert hovedkortet for Cinet-PCen din. Jeg vet at Cinet tidligere brukte en del hovedkort fra ASUS, men dette må du selv finne ut for din modell. Du kan for eksempel kjøre et diagnoseverktøy, som kan si deg mer om hva som sitter i PCen, og dermed gi deg opplysninger om hovedkortet.

Når du vet modellbetegnelsen, kan du få mer informasjon fra produsentens hjemmeside, for eksempel www.asus.com, om hvilke prosessorer hovedkortet takler osv. SiSoft Sandra er ypperlig til formålet: http://www.sisoftware.demon.co.uk/sandra/index.htm

Du kan også ta kontakt med Rec Cinet på epost, support@reccinet.no.

PCen din vil fint kunne kjøre Windows XP på PCen din, men det er klart at både prosessor, harddisk og skjermkort ikke er optimale for dagens krevende programmer og spill. 3DFX, som har produsert skjermkortet ditt, er i tillegg blitt kjøpt opp av Nvidia, og jeg er usikker på om drivere til Windows XP blir videreutviklet. Det er helt korrekt at Windows 2000 og XP utnytter minnet bedre enn Windows 98 og Me, og vil totalt sett mest sannsynlig gi deg en langt mer stabil PC.

En 60 GB harddisk koster deg vanligvis ikke mer enn 1.200 kroner, et greit skjermkort koster omtrent det samme. Da sitter du igjen med et hovedkort som kanskje klarer PIII-prosessorer opp mot 1 GHz. Denne koster rundt 2.000 kroner. Alt inkludert mva. Det gir deg god ytelse, i hvertfall for en stund fremover. Men da spørs det om ikke det er lurere å investere i et nytt Athlon-basert hovedkort og prosessor. Du får et godt hovedkort og en Athlon XP 1700+ prosessor til typisk rundt 3.000 kroner, men da er det riktig nok en langt mer omfattende operasjon å oppgradere.

Lykke til!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar