Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide DataVis mer

Kampen Microsoft alltid taper

KOMMENTAR: Millioner av dollar er brukt til å bekjempe dem, men Microsoft taper hver gang. Nå er også Vista cracket, denne gangen før operativsystemet er i kommersielt salg.

Det har gått fem år siden vi først stiftet bekjentskap med Windows XP og WPA - Windows Product Activation. Løsningen bestod i at operativsystemet måtte "aktiveres" i løpet av de første dagene etter installasjon, ellers ville det slutte å fungere. Forsøk på å bruke samme installasjonsnøkkel flere ganger ville lett kunne avsløres, og multi-aktivering ville dermed ikke være mulig.

Det gikk imidlertid ikke lang tid før det lekket såkalte VLK-installasjonsnøkler til nettet. Disse var knyttet til volumlisenser som ble gitt til store selskaper. For å lette arbeidet for systemadministrator, behøvde ikke disse installasjonene å bli aktivert. Senere kom det programmer som genererte gyldige XP-nøkler på brøkdelen av et sekund.

Selv om beltet er blitt strammere og de fleste piratnøklene er svartelistet, er det i dag ingen problemer for en pirat å besøke nettsteder som The Pirate Bay og andre, og laste ned Windows XP med alle oppdateringene, og naturligvis med en nøkkel som gir deg tilgang til alt av ekstra godsaker som Microsoft kun tilbyr brukere med "lovlig" lisens. Kampen mot piratene ser ut til å være like håpløs som å prøve å lappe en morken sykkelslange. Det tyter alltid ut luft et annet sted.

Med lanseringen av Windows Vista strammet Microsoft tøylene betydelig. Blant annet må en ny aktivering foretas hver 180. dag. Men åtte dager etter at operativsystemet ble lansert, fant crackere en finurlig måte å aktivere operativsystemet på. Løsningen, som innebærer at man kjører en lokal "KMS" (Key Managament Service) og et lite Visual Basic-skript, fungerer på Business og Enterprise-versjonene av operativsystemet, og setter WPA totalt ut av spill.

Hva mener du?

Er Microsofts tiltak mot piratkopiering nytteløse? (Avsluttet)
Ja(64%) 782
Jeg gir blaffen, bruker Mac eller Linux.(16%) 195
Muligens(14%) 172
Nei, dette er veien å gå!(6%) 71
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi forventer naturligvis at Microsoft kommer med et mottrekk, men hvor lang tid vil det ta før piratene tar innersvingen igjen? All erfaring viser at den som ønsker å være pirat, alltid finner en vei rundt Microsofts tiltak. Og etter fem år med WPA er den så enkelt å omgå at en hver som ønsker en gyldig XP-nøkkel, kan finne den på nettet på sekunder.

Hvem er det som får svi? Jo det er du og jeg som har kjøpt og betalt for produktet, på samme måte som med musikken vi har kjøpt i iTunes Music Store og MSN Music. Det er vi som må ringe Microsoft for å få ny aktivering når PCen har fått nytt hovedkort, og må igjennom en rekke kontrollsjekker med installasjoner av ActiveX-kontroller og gudenevethva for å kunne laste ned de siste oppdateringene. Indirekte betaler vi også for alle ingeniørene som ustanselig jobber for å stoppe piratene. En kamp de inntil videre er dømt til å tape.

Hva er så grunnen til piratkopieringen? Kan det tenkes at "folk flest" synes prisen på en Windows-lisens er for høy?

Sjefen i Nero, Patrick Peeters, har en filosofi som ikke akkurat sammenfaller med Microsofts. For rundt 500 kroner tilbyr han en svært fyldig programpakke som tar seg av alt av multimedia, inkludert videoredigering, backup, samt alle tenkelige og utenkelige oppgaver knyttet til DVD-brenneren din. Nero har på denne måten klart å selge over 200 millioner lisenser. Hva angår piratkopiering, anses det som et nødvendig onde. Piratene hjelper til med å spre kjennskapen til produktene. I neste omgang sitter de med innkjøpsansvar i bedriftene, og da kjøper de jo lisenser, fortalte Peeters til oss da han var på besøk tidligere i høst.

Jeg har følgende forslag til Microsoft: Legg ned hele WPA-avdelingen, og bruk heller ressurser på å lage gode operativsystemer, og til å kontrollere at bedriftene har gyldige lisenser. Innfør "Home & Student" Vista-lisenser for privatmarkedet, og sett prisen til 498 kroner. Spar trykke- og distribusjonskostnader ved å bare tilby versjonen i nedlastbar form, og kutt prisen ytterligere med hundre kroner dersom kunden klarer seg uten support. Hvem hadde giddet å piratkopiere da?

I en avstemning i en av DinSide Datas artikler nylig, der over 1.000 lesere deltok, sa kun 46 at for dem var piratkopiering helt uaktuelt. Derimot sa hele 405 at de gjerne betaler, bare prisen er riktig.

Hva mener du? Debatter denne saken med andre DinSide Data-lesere:

[Ugjyldig objekt (debatt)]