Kamerakort gjør PDA til digitalt kamera

Er du ute etter et lite og allsidig digitalt kamera? Da bør du ta en titt på kamerakortet til Casio, som lanseres i Norge i november, til bruk sammen med Cassiopeia PDAer.

Nå kan din PDA (personlig digital assistent) også fungere som kamera, både for digitale stillbilder og video (dvs. digital multimedia). Alt du trenger er et lite kamerakort.

Dette gjelder i alle fall hvis du har en Cassiopeia E-105 farge-PSA. Da kan du koble inn et Casio digitalkamera-kort, med modellnavnet JK-710DC, og ta bilder eller filme video-”snutter”.

Slik virker det

Kameradelen monteres på toppen av Cassiopeia PDAen, med porten for CompactFlash minnekort som kontaktpunkt mellom kameraet og PDAen. Kameraet er formet som en liten og lett sylinder, med en f/2,8-linse på midten. Kameraet kan roteres 90 grader hver vei, og har dybdeskarphet fra omtrent 2,5 cm til uendelig. Du kan også fokuseres manuelt, ned til rundt 5-6 cm.

Etter at du har satt inn kamerakortet, laster du opp programmet på vanlig Windows CE-fremgangsmåte.

Siden Cassiopeia PDAen kun har én CompactFlash-port (Type II), må du lagre alle bildene i PDAens internminne. Du kan lagre rundt 100-500 bilder eller rundt 10 minutter video. Det tar deg enten 3 eller 7,5 sekunder å lagre et stillbilde, avhengig av innstillingen du bruker.

Innstillingsmulighetene du kan velge mellom er: tre kompresjonsnivåer, automatisk eller manuell hvitbalanse samt tre hastighetsvalg ved kontinuerlig fotografering av stillbilder.

Bildene lagres i JPEG-format.

Bildekvaliteten

Oppløsningen på stillbildene er 640x480 (350.000 pixler). Vi har ikke selv hatt anledning til å teste utstyret, men amerikanske PC Magazine Online har hatt Casio/Cassiopeia-oppsettet inne på test og omtaler bildekvaliteten som
”nokså bra” (eng. ”fair”) og ”middelmådig” (eng. ”mediocre”).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel mener PC Magazine Online at stillbilde-kvaliteten er akseptabel for et kamerea med denne oppløsningen, men sier videre at fargenyansene har en tendens til å forsvinne og at fargene blir ”myke”.

Videoopptakene gjøres med en hastighet på 10 bilder i sekundet ved 320x240 eller 160x120. Opptakene gjøres i Casios CMF-filformat, for direkte avspilling i PDAen. Hvis du vil se opptakene på PCen, må du bruke et konverteringsprogram som følger med PDAen Cassiopeia E-105.

Til Norge

Kamerakortet fra Casio blir tilgjengelig i Norge i slutten av november. Veiledende utsalgspris (inkl. moms) blir litt i overkant av 2.500 kroner, i følge Casinus, som er Casio-distributør i Norge.

PDAen Cassiopeia E-105, som allerede er i handelen, har en veiledende utsalgspris (inkl. moms) på 6.753 kroner.