Kameraanbefalinger julen 2006

Fikk du ikke kameraet du ønsket deg i julegave? Da kan du gjøre gode romjulskjøp. Vi forteller deg hvilke kameraer som gjorde mest inntrykk på oss i året som snart er omme.

Speil eller kompakt? Det er spørsmålet de fleste stiller seg når de skal kjøpe nytt kamera, og det finnes ikke noen fasitsvar om hva som er best for alle. Noen vil ha ett å ha i romma, mens andre trenger hurtigheten, fleksibiliteten og bildekvaliteten et speilreflekskamera gir. Andre igjen, vurderer et ultrazoomkamera, som gir mange av kvalitetene fra et speilreflekskamera, men uten mulighet for å bytte ut optikk.

Les også: Verdt å vite om digitale kameraer

Når du så har bestemt deg for hva slags type digitalkamera du har lyst til å kjøpe, er bare halve jobben gjort, for det finnes selvsagt massevis av kameraer å velge mellom. Vi anbefaler først at du setter deg et pristak du er komfortabel med og tar det derfra. Det er forskjell på kvaliteten du får dersom du setter av 4.000 enn om du setter av 1.500, men under har vi prøvd å peke på våre favoritter i de ulike prisklassene; enten vi har testet dem selv eller har kjennskap til kameraene.

Les også: Slik tester vi digitale kameraer!

Kameraanbefalinger julen 2006


De billigste kompaktkameraene (under kr 1000,-)

Vår mest prisgunstige favoritt kommer fra Nikon - L4 er et kjekt lite kamera uten spesielle svakheter - det tar meget gode bilder, men er litt tregere i bruk enn de som koster 2-3 ganger så mye. Grunnen til at det er såpass billig er først og fremst at CCD-brikken har en oppløsning på fire megapiksler, men det holder helt fint til A4-utskrifter og ser faktisk ikke så ille ut i A3-format heller, siden betraktningsavstanden for et A3-bilde tross alt er noe større. Har du egentlig behov for større utskrifter enn det? Pris i billigste nettbutikk: 999,-

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk også ut Samsung Digimax S500 og Olympus FE-170.

Middels prisklasse, kompakt (under kr 2000,-)

Her er det mye å velge mellom. For en nybegynner som vil ha OK bildekvalitet, men som er mest opptatt av at kameraet er brukervennlig og funksjonsrikt, kan vi anbefale HP Photosmart R927, som koster 1777,- hos Japan Photo (billigst).

HP Photosmart R927 stifter automatisk sammen panoramabilder. Trykk for større versjon.
HP Photosmart R927 stifter automatisk sammen panoramabilder. Trykk for større versjon. Vis mer


Ett av kameraene med den høyeste kvalitet/pris-kvotienten er Nikon CoolPix P4, lillebroren til CoolPix P3, som vi testet tidligere i år. Kameraet er identisk med P3, bortsett fra at det ikke har WiFi-støtte (som vi ikke fikk til å fungere uansett) og har optisk bildestabilisator med dertil gode bildeegenskaper. Japan Photo tar 1999,-

Kameraanbefalinger julen 2006


De beste kompaktkameraene

Har du 3.000-4.000 til disp kan du velge og vrake i alt av kompaktkameraer. Våre favoritter inkluderer Fujifilm FinePix F30 (og eventuelt F31fd hvis du vil bruke en femhundrelapp ekstra på ansiktsgjenkjenning), Casio Exilim EX-Z850, Canon Ixus 800 IS og 850 IS.

Speilrefleks

Her begynner det å bli mye å velge mellom, og selv om vi ikke har testet så veldig mange til nå, har vi et par favoritter. Canon EOS 400D er et meget godt alternativ som ikke koster skjorta, og har du ekstra mye penger denne julen, er Nikon D80 vårt førstevalg blant høstens nye speilreflekskameraer som koster under 10.000 kroner.

Kameraanbefalinger julen 2006


Hvis du ikke får bestemt deg om du vil ha kompakt eller speilrefleks, kan det være en idé å vurdere et megazoomkamera. Canon S3 IS var vi strålende fornøyde med da vi testet det i sommer. Vi vil for øvrig komme tilbake med flere megazoomtester de første månedene i 2007.

Til hovedsiden for digital fotografi