Kameleon URC-8308

Det finnes mange universelle kontroller som "kan alt". Vi har testet Kameleon URC-8308.

Alt var selvsagt langt enklere før. Jeg husker den gamle TVen til noen venner av meg i ungdommen, som hadde en knapp som var kombinert av/på og volum. Genialt og enkelt. Det var også en knapp for valg av kanaler, men den sto bare på NRK. Det var jo ikke annet, hvis man ikke hadde svenskeantenne.

Men dette var i nærkontrollens tid, man hadde ikke behov for fjernkontroll og det fantes derfor ikke.

I dag, når man har en velvoksen multimediainstallasjon å forholde seg til blir det verre. Tunerboks for kabel/satelitt, TV, receiver, DVDspiller/opptaker (eller begge), gammel VHS og kanskje en CD-spiller - pluss stuePC - det blir mange bokser å holde orden på. Dermed blir stuebordet i beste fall befolket med 5 eller flere fjernkontroller, i verste fall er en av dem på vei til resirkulering sammen med avisene, eller bare midlertidig feilplassert under sofaputene.

Kameleon URC-8308


Den ideelle løsningen ville selvsagt være én fjernkontroll som alltid lå på bordet, og var i stand til å kontrollere alle apparatene.

Flere produsenter har forsøkt å lage slike, med vekslende hell. Vi har testet noen her, og nå har vi altså fått tak i en av de mest avanserte fra Kameleon.

Lekkert design

Den er ganske stor, stilig i designet og gir assosiasjoner til B&O. Det er to områder med berøringsfølsomme virtuelle taster som lyser når kontrollen er aktiv. I midten er det piltaster og andre standardtaster, og nederst finner vi 4 taster i de vanlige fargene man finner på TV-fjernkontroller.

Kameleon URC-8308


Den er i børstet aluminium og har et trekantet tverrsnitt med avrundede kanter. Den er grei å holde i, og tastefølelsen er slett ikke så ille. Det er en viss tilbakemelding fra berøringsflaten, slik at vi merker når det har klikket (ikke for oss, men for fjernkontrollen).

Oppsett og bruk

Siden fjernkontrollen ikke kan vite hvilke apparater du har, må den programmeres til å sende de riktige infrarøde signalene til de respektive apparatene. Dette gjøres ved å sette den i programmeringsmodus ved hjelp av tastene. Du skal så taste inn en apparatkode som gjelder ditt apparat, f.eks. TVen.

For å finne apparatkoden er det to muligheter. Den ene er å slå opp i listen, som står i brukermanualen. Denne inneholder ikke alle modeller fra alle fabrikater, men er sortert på appartype (TV, DVD, Receiver, Tuner osv.) og fabrikant. For hver fabrikant er det så en del koder som du kan velge mellom etter prøve-og-feile-metoden. Det var ikke spesielt brukervennlig etter våre kriterier.

Kameleon URC-8308


Heldigvis finnes det en tjeneste på nettstedet til produsenten, hvor du kan taste inn produsent og modell, så kommer koden og veiledningen opp på PC-skjermen. Da kan du taste inn koden i Kameleon og sjekke om det virker. En klar fordel å ha PCen i nærheten av TV'en med andre ord.

Kameleon URC-8308


Vi fikk TVen til å virke, til og med av/på som ikke har fungert verken med de to andre universelle vi har prøvd (Logitech Harmony 885 og NAD) pluss Microsofts medietastatur.

NAD-receiveren vår fungerte også med koden som ble servert, men kabel-boksen fra Get var ikke listet opp. Get som produsent var ikke en gang med på listen. Siden Get har kjøpt opp UPC tok vi sjansen på å taste inn UPC og produktnummeret på boksen og fikk opp en mulig kode. Men den virket ikke. Dermed måtte vi inn i letemodus, og trykket Next-knappen helt til Kameleon sendte fra seg en kode som slo på kabelboksen. Det tok ca 100 trykk, og da var det bare å lagre med å trykke Enter. Get-boksen vår ville imidlertid ikke lenger reagere på noe som helst, heller ikke fra dens egen fjernkontroll, men en reboot ordnet opp i dette.

Macro-funksjon

Det som gjør universelle fjernkontroller virkelig praktiske er når de kan sende mange IR-koder fra ett eneste tastetrykk. Da kan du slå på flere apparater på en gang. Men dette er ikke nok. Du må også kunne velge innganger etc. for å se og høre de valgte signalkilder.

Kameleon'en kan lagre inntil 22 tastetrykk i en macro, så det skulle i prinsippet holde.

Men vår TV - en Panasonic plasma som bare er noen måneder gammel - er ikke egnet for denne type kontroll. Ingen av fjernkontrollene vi har testet har klart å håndtere denne i macromodus.

Det er to problemer:

Det viktigste er at power-knappen må holdes inne noen sekunder for at TVen skal slå seg på. Det fungerer som nevnt over i manuell modus, fordi Kameleon sender IR-signalet så lenge du holder knappen nede. Men det skjer altså ikke i makromodus.

Det andre er at det er et "interaktivt" system for å velge signalkilde. Det er ikke noen dedikerte knapper, bare et system av TV/AV og forskjellige kombinasjoner av de fire farge-knappene, avhengig av hva TV'en var innstilt på sist. Og det er det jo ingen fjernkontroll som kan vite. Man er helt avhengig av å se på skjermen for å velge riktig, og ingen fjernkontroller kan se...

Konklusjon

Kameleon URC-8308 er elegant og har mange fine finesser. Dessverre klarte heller ikke den å temme vårt sære TV-apparat. Så vi må dessverre fortsette å sjonglere med vår samling av dedikerte fjernkontroller.

Mer info om Kameleon finner du her.

Norsk distributør er Tura Scandinavia AB

Prisen er 895 kroner inkl mva.